Sluiten

Categorieën

Filters
      Team Evac - Maandag 28 November 2023

      RI&E: Een fundamentele stap naar veiligheid op de werkvloer

      RI&E: Een fundamentele stap naar veiligheid op de werkvloer

       

      Veiligheid op de werkvloer is van groot belang voor zowel werknemers als werkgevers. Een essentieel onderdeel van het waarborgen van deze veiligheid is het uitvoeren van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). In deze blog richten we ons op het belang van RI&E en de rol ervan bij het implementeren van belangrijke onderdelen zoals EHBO, BHV (Bedrijfshulpverlening), AED en de First 15 Life Saving Kit.

       

      RI&E: Wat is het en waarom is het belangrijk?

      RI&E is een gestructureerde aanpak om alle mogelijke risico's op de werkvloer in kaart te brengen en te beoordelen. Deze risico's kunnen variëren van fysieke gevaren (ongelukken of brand) tot psychosociale belasting. Het doel van RI&E is tweeledig: het creëren van een veiligere werkomgeving en het voldoen aan wettelijke verplichtingen. Kortom: RI&E is cruciaal voor een veilige en gezonde werkomgeving voor het voorkomen van ongevallen.

       

      Voordelen van RI&E:

      • Preventie van ongevallen: RI&E helpt bij het proactief identificeren van risico's, wat leidt tot een lager aantal ongevallen en verwondingen op de werkvloer.
      • Verbeterde veiligheidscultuur: Door de nadruk te leggen op veiligheid, wordt veiligheid een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur en worden werknemers bewuster van hun eigen veiligheid en die van anderen.
      • Wettelijke naleving: In veel landen is het uitvoeren van een RI&E verplicht, wat betekent dat het een juridische verplichting is om te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.
      • Kostenbesparingen: Het verminderen van risico's en het voorkomen van ongevallen kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op lange termijn, zoals lagere verzekeringspremies en minder verzuim.
      • Verbeterde productiviteit: Een veilige en gezonde werkomgeving moedigt werknemers aan om efficiënter en productiever te werken.
      • Maatschappelijke verantwoordelijkheid: Door te zorgen voor een veilige werkomgeving, vervult een organisatie haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en draagt ze bij aan een positieve reputatie.

       

      EHBO (Eerste Hulp bij Ongelukken)

      EHBO is een van de hoekstenen van veiligheid op de werkvloer en sluit nauw aan bij de bevindingen van een RI&E. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen met betrekking tot EHBO:

      1. Getraind personeel:

      - Zorg ervoor dat er altijd voldoende medewerkers zijn die getraind zijn in EHBO-technieken.

      - EHBO-cursussen moeten regelmatig worden georganiseerd en up-to-date worden gehouden om de competenties van het personeel te waarborgen.

      1. EHBO-uitrusting:

      - Zorg voor goed gevulde EHBO-kits op strategische locaties op de werkvloer.

      - In het algemeen is het verplicht dat er ten alle tijden binnen 30 seconde een EHBO-koffer in de buurt is.

      - Controleer regelmatig de inhoud van de EHBO-koffers om ervoor te zorgen dat deze compleet en in goede staat zijn.

      1. Bewustzijn en melding:

      - Zorg ervoor dat werknemers op de hoogte zijn van de locatie van EHBO-koffers, de AED en wie de opgeleide EHBO/BHV'ers binnen het bedrijf zijn.

      - Moedig werknemers aan om ongevallen of medische noodgevallen direct te melden. Zo kan er snel en doeltreffend gehandeld worden in geval van nood.

       

      BHV (Bedrijfshulpverlening)

      BHV omvat een bredere reeks vaardigheden dan EHBO en richt zich ook op het beheersen van noodsituaties zoals brand, ontruiming en reanimatie. Enkele belangrijke aspecten van BHV op de werkvloer zijn:

      1. Een BHV-plan:

      - Ontwikkel een gedetailleerd BHV-plan dat de procedures voor noodsituaties beschrijft, waaronder brandbestrijding, ontruiming en reanimatie.

      - Dit plan moet regelmatig worden geoefend en geüpdatet om effectief te blijven.

      1. Opgeleide BHV'ers:

      - Wijs specifieke werknemers aan als BHV'ers en zorg ervoor dat ze de nodige training hebben gehad.

      - BHV'ers moeten in staat zijn om adequaat te handelen in noodsituaties, de juiste hulp te bieden en het personeel te evacueren indien nodig.

      1. Brandbestrijdingsmiddelen:

      - Zorg ervoor dat er brandblussers, branddekens en andere blusmiddelen beschikbaar zijn en dat werknemers weten hoe ze deze moeten gebruiken.

       

      AED (Automatische Externe Defibrillator)

      Een AED is een levensreddend apparaat dat gebruikt wordt bij reanimatie na een hartaanval of hartstilstand. Het hebben van een AED op de werkvloer is helaas (nog) geen wettelijke verplichting, maar kan van onschatbare waarde zijn voor uw personeel of klanten:

      1. Locatie en training:

      - Plaats AED's op goed zichtbare locaties en zorg ervoor dat medewerkers getraind zijn in het gebruik ervan.

      - Een snelle reactie met een AED kan het verschil maken tussen leven en dood.

       

      First 15 (Life Saving Kit)

      Jaarlijks vinden er meer dan 100.000 ernstige ongevallen plaats. De eerste 15 minuten zijn het meest essentieel voor de overlevingskans en het voorkomen van langetermijneffecten. De First15 Life Saving Kit bevat alle essentiële items die nodig zijn. Daarnaast bevat het pakket duidelijke instructies die iedereen kan volgen om eerste hulp te verlenen, totdat professionele medische hulp arriveert.

      Voordelen van de First 15 Life Saving Kit naast uw AED:

      - Red levens bij ernstige ongelukken

      - De First 15 Tourniquet is te gebruiken zonder medische kennis of training

      - De inhoud is DOOR en VOOR iedereen te gebruiken, zelfs bij kinderen en dieren

      .

       

      Kortom, RI&E vormt de basis voor een veilige werkomgeving door potentiële risico's te identificeren en maatregelen te nemen om deze te minimaliseren. Het integreren van EHBO, BHV, AED's en First 15 in uw veiligheidsprogramma zal de veiligheid op de werkvloer naar een hoger niveau tillen en bijdragen aan een cultuur van zorg en paraatheid. Veiligheid is niet slechts een verantwoordelijkheid maar een gedeelde inspanning om het welzijn van alle werknemers te waarborgen!

       

      Wat heeft EVAC u te bieden?
      EVAC biedt u een ruim assortiment van EHBO, AED’s, persoonlijke beschermingsmiddelen en artikelen om de veiligheid van uw werknemers te vergroten aan. Van een goedgekeurde verbandkoffer tot aan evacuatiemiddelen, we bieden het u allemaal aan.

      Wilt u meer informatie over EHBO-artikelen, richtlijnen of specifieke producten? Bezoek dan eens onze online kennisbank.

      Of bekijk ook eens onze whitepaper: BHV voor Dummies, voor meer tips en nuttige informatie!

       

      Nieuws & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking