Sluiten

Categorieën

Filters
      Team Evac - Donderdag 29 Maart 2024

      Ontdek de 9 meest gebruikte pleisters

      Ontdek de 9 meest gebruikte pleisters

      Pleisters zijn een alledaags item in huis, op het werk en in de EHBO-koffers. Maar wist je dat er veel verschillende soorten pleisters zijn, elk ontworpen met specifieke eigenschappen om verschillende behoeften aan te pakken? Laten we eens kijken naar de negen meest gebruikte pleisters, hun eigenschappen, en de voor- en nadelen.

      1. Wondpleister
      • Eigenschappen: De standaard wondpleister is meestal rechthoekig en bestaat uit een absorberend wondkussen met een plakstrip om de pleister op zijn plaats te houden.
      • Voordelen: Geschikt voor kleine snijwonden, schaafwonden, blaren en andere oppervlakkige verwondingen die niet diep zijn en niet veel bloeden. Beschermt de wond tegen vuil en bacteriën.
      • Nadelen: Niet steriel en vaak op rol of strip, kan minder effectief zijn op gewrichten en/of gebogen oppervlakken.

       

       

      1. Eilandpleister
      • Eigenschappen: Een eilandpleister bestaat uit een centraal wondkussen dat is omgeven door een kleeflaag. Het wondkussen absorbeert vocht uit de wond en beschermt deze tegen vuil, water en bacteriën. Deze pleisters zijn vaak groter en bieden hierdoor meer bescherming dan de standaard pleisters.
      • Voordelen: Geschikt voor grotere wonden. Het centrale wondkussen voorkomt dat de pleister aan de wond blijft plakken waardoor het verwijderen minder pijnlijk is en het wondproces niet gestoord wordt.
      • Nadelen: Kan minder flexibel of te groot zijn dan standaard pleisters bij met name kleine wonden.

       

       

      1. Hechtpleister en Hechtstrips
      • Eigenschappen: Hechtpleisters zijn vaak breder en hebben een sterkere kleefkracht dan standaard pleisters. Ze worden meestal gebruikt om verbanden op hun plaats te houden. Hechtstrips zijn smalle zelfklevende strips die worden gebruikt om kleine wonden bij elkaar te houden, ze zijn vooral handig voor kleine snijwonden die niet diep zijn maar wel gesloten moeten worden.
      • Voordelen: Biedt stevige fixatie voor verbanden en de strips zijn ideaal voor het sluiten van kleine wonden zonder een volledige pleister te gebruiken en het genezingsproces te verstoren.
      • Nadelen: hechtpleisters kunnen huidirritatie veroorzaken bij langdurig gebruik. Hechtstrips zijn minder geschikt voor gebogen delen van het lichaam.

       

       

      1. Brandwondenpleister of Hydrogelpleister
      • Eigenschappen: Brandwondenpleisters zijn speciaal ontworpen met een niet verklevend oppervlak om te voorkomen dat de pleister aan de verbrande huid (brandwond) blijft plakken. Ze bevorderen het genezingsproces en helpen de pijn te verminderen. Hydrogelpleisters worden meer gebruikt voor algemene wonden (schaaf-, snij- en kleine brandwonden) waarbij ze een vochtige omgeving rond de wond behouden en zo het genezingsproces bevorderen.
      • Voordelen: Bieden bescherming en (pijn)verlichting voor brand- en schaafwonden en bevorderen het genezingsproces door de wond te beschermen tegen verdere irritatie.
      • Nadelen: Kan minder effectief zijn bij grotere brand- en/of schaafwonden.

       

       

      1. HACCP (blauwe) Detecteerbare pleister
      • Eigenschappen: HACCP detecteerbare pleisters zijn pleisters die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in omgevingen waar voedsel wordt verwerkt, zoals in de horeca en voedselproductiefaciliteiten. Ze zijn gemaakt van materialen die gemakkelijk detecteerbaar zijn door metaaldetectoren en röntgensystemen die worden gebruikt in voedselproductieomgevingen. Hierdoor kunnen ze snel worden opgespoord en verwijderd als ze per ongeluk in voedsel terechtkomen, waardoor het risico op voedselverontreiniging wordt verminderd.
      • Voordelen: Voorkomt verontreiniging van voedsel met pleisterdeeltjes. Voldoen aan de HACCP-voorschriften voor voedselveiligheid.
      • Nadelen: Mogelijk beperkter verkrijgbaar buiten specifieke sectoren (voedselindustrie/horeca)

       

       

      1. Sensitive pleister (gevoelige huid)
      • Eigenschappen: Sensitive pleisters, ook wel bekend als hypoallergene pleisters, zijn speciaal ontworpen voor mensen met een gevoelige huid of allergieën voor de kleefstoffen die in standaardpleisters worden gebruikt. Deze pleisters zijn gemaakt van zachte materialen en bevatten hypoallergene kleefstoffen die minder kans op huidirritatie of allergische reacties veroorzaken.
      • Voordelen: Sensitive pleisters zijn comfortabel om te dragen en bieden effectieve bescherming voor kleine wonden zonder de huid te irriteren. Ze zijn geschikt voor dagelijks gebruik en ideaal voor mensen met een gevoelige huid.
      • Nadelen: Mogelijk iets minder kleefkracht dan reguliere pleisters.

       

       

      1. Kinderpleisters
      • Eigenschappen: Kinderpleisters zijn pleisters die speciaal zijn ontworpen voor gebruik bij kinderen. Ze zijn vaak voorzien van kleurrijke en leuke ontwerpen of karakters die de aandacht van kinderen trekken en hen geruststellen bij kleine verwondingen. Deze pleisters zijn meestal iets kleiner van formaat dan standaard pleisters en zijn geschikt voor de kleinere lichaamsdelen van kinderen, zoals vingers en tenen.
      • Voordelen: Helpt kinderen af te leiden van de pijn, en maakt het aanbrengen van een pleister minder “spannend”.
      • Nadelen: Niet geschikt voor volwassenen vanwege de kleinere afmetingen.

       

       

       

      1. Blarenpleister
      • Eigenschappen: Blarenpleisters zijn speciale pleisters die zijn ontworpen voor de behandeling van blaren op de huid. Ze zijn voorzien van een gelkussen dat de blaar bedekt en beschermt tegen verdere wrijving en druk. Het gelkussen zorgt voor een kussend effect, verlicht pijn en ongemak, en bevordert het genezingsproces van de blaar. Blarenpleisters zijn vaak flexibel en comfortabel om te dragen, en sommige varianten zijn zelfklevend voor gemakkelijk aanbrengen. Ze zijn ideaal voor gebruik op plekken waar veel wrijving optreedt, zoals de voeten, om blaren te voorkomen of te behandelen.
      • Voordelen: Verlicht de pijn en het ongemak veroorzaakt door blaren en beschermt de blaar tegen infecties.
      • Nadelen: Kan minder effectief zijn voor grotere blaren.

       

       

      1. Waterafstotende pleisters
      • Eigenschappen: Waterafstotende pleisters zijn pleisters die zijn ontworpen om bestand te zijn tegen water en vocht. Ze zijn gemaakt van materialen die waterdicht zijn en een beschermende barrière vormen tegen vocht, zoals water, zweet en vuil. Deze pleisters zijn ideaal voor gebruik tijdens activiteiten waarbij de huid in contact kan komen met water, zoals douchen, zwemmen of sporten. Waterafstotende pleisters blijven goed plakken, zelfs wanneer ze nat worden, en bieden effectieve bescherming voor kleine wonden en snijwonden.
      • Voordelen: Ideaal voor gebruik tijdens activiteiten in vochtige omgevingen zoals douchen, zwemmen of sporten. Ze blijven goed plakken , zelfs als ze nat worden, en bieden effectieve bescherming voor kleine wonden en snijwonden.
      • Nadelen: Mogelijk minder flexibel dan de traditionele pleisters. Tevens kan de waterbestendigheid na verloop van tijd verminderen, met name bij gebruik in of onder water.

       

       

      Het kiezen van de juiste pleister hangt af van de specifieke behoeften van de wond, de locatie en de activiteit van de persoon. Het is altijd belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en medische hulp te zoeken indien nodig.

       

      Wat heeft EVAC u te bieden?

      EVAC heeft een zeer ruim assortiment op het gebied van pleisters. Voor elke situatie vindt u bij EVAC het meest geschikte product. Bij ons bestelt u ook gemakkelijk via een zakelijk account. EVAC levert dagelijks aan bedrijven, Eerste Hulporganisaties (zoals het Rode Kruis) en wederverkopers.

       

      Toch nog vragen? Geen probleem! U kunt telefonisch contact opnemen via 088 730 5800 of vul het contactformulier in.

      Nieuws & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking