Sluiten

Categorieën

Filters
      Team Evac - Maandag 4 April 2024

      Schaafwonden verzorgen: 3 essentiële stappen voor een optimaal herstel

      Schaafwonden verzorgen: 3 essentiële stappen voor een optimaal herstel

       

      Schaafwonden zijn een veelvoorkomend letsel dat we allemaal wel eens tegenkomen. Of het nu tijdens het sporten is, tijdens het spelen in de tuin of gewoon een ongelukkige val, schaafwonden kunnen pijnlijk zijn en vereisen de juiste zorg voor een snelle genezing.

      Een schaafwond kenmerkt zich door een open geschuurde huid waarbij een deel van de opperhuid is verdwenen. Dit kan variëren van een enkele schram tot een grotere geschaafde plek. Schaafwonden bloeden over het algemeen nauwelijks, maar de kleine bloedpuntjes die verschijnen kunnen wel heel pijnlijk zijn en prikken of branden.

      In deze blog zullen we de 3 stappen bespreken om een schaafwond effectief te kunnen behandelen.

       

      Tip 1: Reinig de wond

      De eerste stap bij de behandeling van een schaafwond is het grondig reinigen van de aangetaste plek. Spoel de wond voorzichtig af onder stromend (lauw) water of gebruik een waterig ontsmettingsmiddel (zoals medic spray)om vuil, stof en andere verontreinigingen te verwijderen. Vermijd het gebruik van zeep of agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze de wond verder kunnen irriteren. Achterblijvende zandkorrels, grind of vuil kan je eventueel verwijderen met een pincet of een zacht borsteltje. Dep of wrijf tenslotte de schaafwond droog met een steriel gaasje of droge doek.

       

       

      Tip 2: Behandel de schaafwond

      Na het reinigen van de schaafwond is het belangrijk om de wond goed te behandelen. Kleine oppervlakkige en droge schaafwonden kunnen aan de lucht worden blootgesteld en onbedekt laten drogen. Als de schaafwond zich onder kleding bevindt, kan je deze het beste afdekken met een zalfkompres om te voorkomen dat de schaafwond alsnog opengaat.

      Een schaafwond die vochtig is en blijft bloeden verdient meer aandacht. Bij grotere of diepere schaafwonden is het beter om de wond vet te houden. Het vet houden van de wond bevordert de genezing en voorkomt vervelende klachten. Dek de schaafwond steriel af met een (niet- verklevend) wondkompres of een eilandpleister. Bij EVAC hebben wij diverse artikelen die onmisbaar zijn bij de behandeling van dit soort schaafwonden, zoals:

       

      Bij grotere schaafwonden die erg vochtig zijn is een specifiekere behandeling noodzakelijk. Dek de wond bij voorkeur af met een silicone sheet, dit voorkomt verkleving van het verband aan de wond. Dek het vervolgens af met een absorberend verband en fixeer dit met een zelfklevend windsel. Het grote voordeel van deze manier van wondbehandeling is dat het silicone sheet maximaal 7 dagen kan blijven zitten waardoor het wondmilieu (en nieuw gevormd weefsel) niet gestoord wordt en de patiënt geen pijn ervaart bij het verwisselen van het verband.

       

      Tip 3: Houd de wond in de gaten

      Tijdens het genezingsproces is het belangrijk om de schaafwond goed in de gaten te houden. Let op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling, pijn en pusvorming. Als deze symptomen optreden, raadpleeg dan een huisarts voor verdere behandeling.

       

      Conclusie:

      Door snel en adequaat te reageren op een schaafwond, kun je het genezingsproces versnellen en het risico op complicaties verminderen. Bij twijfel of als de symptomen verergeren, aarzel dan niet om professioneel medisch advies in te winnen. Een goede verzorging van schaafwonden kan het verschil maken tussen een vlotte genezing en mogelijke complicaties. Verder is het slim om altijd goed voorbereid op weg te gaan met een verbanddoos voor onderweg aangezien de meeste schaafwonden buitenshuis worden opgelopen.

       

      Wat heeft EVAC u te bieden?

      EVAC heeft een ruim assortiment op het gebied van wondverzorging. Voor elke situatie vindt u bij EVAC het meest geschikte artikel.

      Vindt u dit artikel interessant en wilt u op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, volg ons dan op Facebook.

      Nieuws & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking