Sluiten

Categorieën

Filters
      Team Evac - Maandag 29 Januari 2024

      6 Essentiële stappen bij Acute levensbedreigende bloedingen

      Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan zich op onverwachte momenten voordoen, waarbij het leven van een persoon afhankelijk kan zijn van de snelle en doeltreffende acties van omstanders. Een van de meest ernstige noodsituaties waarbij elke seconde telt, is een acute levensbedreigende bloeding. Of het nu gaat om een bedrijfsongeval, verkeersongeval, terreuraanslag of een alledaags incident, het beheersen van de hieronder beschreven 6 essentiële stappen om levens te redden is van onschatbare waarde. In deze blog gaan we dieper in op de cruciale stappen van eerste hulp bij levensbedreigende bloedingen, met specifieke aandacht voor het gebruik van de First 15 Tourniquet.

       

      1. Bel 112 - Blijf kalm en schakel direct professionele hulp in

      Het eerste wat je moet doen bij het tegenkomen van een levensbedreigende bloeding, is onmiddellijk professionele hulp inschakelen. Bel het alarmnummer 112 en geef zo nauwkeurig mogelijk de locatie en de ernst van de situatie door. Terwijl je wacht op de hulpdiensten, is het van vitaal belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

      1. Veiligheid Eerst – Beoordeel de situatie

      Alvorens actie te ondernemen, dien je ervoor te zorgen dat de omgeving zowel voor het slachtoffer als voor de hulpverlener veilig is. Beoordeel de situatie snel en minimaliseer mogelijke gevaren. Maak de wond vrij om te beoordelen hoe ernstig de bloeding is.

      1. Druk uitoefenen – oefen direct druk uit op de bloeding met uw handen

      Start direct met het uitoefenen van druk op de bloeding en plaats indien mogelijk een schoon verband of een stuk doek over de wond. Hierdoor wordt de bloedstroom al verminderd, beperk je het bloedverlies en wordt de kans op een shock verkleind.

       

      1. Gebruik van een Tourniquet – Beheersing van de bloeding

      Als directe druk onvoldoende is om het bloeden te stoppen, gebruik dan een tourniquet. Een tourniquet is een uiterste maatregel dat de bloedstroom naar een ledemaat stopt door druk uit te oefenen op de bloedvaten. Het correct aanbrengen van de tourniquet kan van cruciaal belang zijn om het leven van het slachtoffer te redden. Onze voorkeur gaat uit naar de First 15 Tourniquet, die eenvoudig te gebruiken is bij zowel volwassenen, kinderen en dieren. Voor het gebruik van deze tourniquet is geen specifieke opleiding of cursus vereist en daardoor is de First 15 Tourniquet zelfs geschikt voor leken op het gebied van EHBO. Volg onderstaande stappen;

      • Zoek een geschikte tourniquet, in een Life Saving Kit zit er altijd een in;
      • Plaats de tourniquet ongeveer 5 tot 10 cm boven de wond op de bovenarm of het bovenbeen;
      • Trek aan de band zodat de lus strak om de ledemaat zit;
      • Wind de band zo strak mogelijk om het ledemaat terwijl je de compressie houdt door hard te blijven trekken;
      • Gebruik de gehele lengte van de tourniquet en controleer bij elke winding of het bloeden afneemt;
      • Gebruik bij de laatste slag het handvat om extra kracht te zetten en zeker de tourniquet met het klittenband;
      • De tourniquet is hard genoeg aangetrokken als de bloeding is gestopt;
      • Markeer de tijd van aanbrengen op de tourniquet, zodat de professionele hulpverleners op de hoogte zijn van de duur van de afsluiting;
      • Verwijder de tourniquet nooit zelf, zelfs niet als het slachtoffer pijn heeft. Professionele medische hulp is nodig om de tourniquet te verwijderen.

      --- Bekijk hier de gehele First 15 handleiding ---

       

      1. Blijf bij het slachtoffer – Blijf kalm en bied geruststelling

      Na het toepassen van de noodzakelijke maatregelen, is het van groot belang om kalm te blijven en het slachtoffer gerust te stellen. Houd oogcontact en praat rustig om de angst te verminderen. Ondertussen blijft u de toestand van het slachtoffer goed observeren.

       

      1. Geef de benodigde informatie aan de professionele hulpverlener

      Wanneer de professionele hulp arriveert, verstrek dan zo nauwkeurig mogelijk informatie over wat er is gebeurd, welke maatregelen zijn genomen en eventuele veranderingen in de toestand van het slachtoffer.

      In noodgevallen is snel handelen van levensbelang. Door het begrijpen en toepassen van deze essentiële stappen bij een acute bloeding, inclusief het gebruik van de First 15 Tourniquet, kunnen leken en professionals samenwerken om levens te redden. Verder is het aan te raden om regelmatig een EHBO/BHV training te volgen, zodat je voorbereid bent om doeltreffend te handelen wanneer het er echt toe doet.

       

      Wat heeft EVAC u te bieden?

      Bij EVAC kunt u terecht voor een ruim assortiment aan EHBO/BHV artikelen zodat u voor elke situatie altijd de juiste artikelen aanwezig heeft.

      Nieuws & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking