Sluiten

Categorieën

Filters
      Team EVAC - Maandag 19 Juni 2023

      Veilig op reis met behulp van de 5 tips van EVAC

      De zomervakantie komt er aan of is zelfs al begonnen en of u nu kiest voor een vakantie in eigen land of u er op uit trekt buiten Nederland, iedereen wil gerust en veilig op vakantie.

       

      In dit blogartikel leest u wat u kunt doen om veilig op vakantie te gaan. Onderwerpen als de juiste EHBO-koffer, veiligheidsmaterialen en wagenziekte komen allemaal aan bod. Leest u mee?

       

      Een lange autorit

      In veel gevallen is het vakantieadres een behoorlijk stuk rijden. Echter kan lang in de auto zitten vervelende klachten geven in onder andere de rug, schouders, armen of benen. Ernstige klachten kunnen er naast pijn ook voor zorgen dat u minder geconcentreerd bent tijdens het autorijden. Het is dus erg belangrijk om klachten te voorkomen.

       

      Tip 1. Zorg voor een goede zithouding tijdens het autorijden

      Om klachten van het lange zitten in de auto te voorkomen is een goede zithouding erg belangrijk. De volgende video legt u uit hoe u de juiste zithouding tijdens het rijden aanneemt.

       

       

      Mocht u onverhoopt toch last krijgen van uw rug. Mogelijk kan een paracetamol uitkomst bieden. Lees voordat u een paracetamol pakt de bijsluiter.

       

      Ongevallen in en rondom de auto

      Ongevallen zitten in een klein hoekje, ook in en rondom de auto. Het is dan ook geadviseerd om te zorgen dat er in uw auto een complete EHBO-koffer aanwezig is. Mocht er dan toch iets gebeuren dan staat u niet met lege handen en kunt u meteen handelen tijdens een noodsituatie of een kleiner ongeval waarbij EHBO van toepassing is.

       

      Tip 2. Leg een complete EHBO-koffer in uw auto

      Het is in Nederland niet verplicht om een EHBO-koffer in de auto te hebben liggen. Echter wordt het streng geadviseerd om dit wel te doen.

       

      Hieronder vindt u een overzicht van de Oranje Kruis richtlijnen voor een EHBO-koffer voor in de auto.

       

      Oranje Kruis richtlijnen EHBO-koffer
      AantalInhoud
      1Eerstehulpschaar
      2Handschoenen paar bij voorkeur maat L
      1Kleefpleister 2,5 x 500 cm rol
      1Ontsmettingsmiddel lotion of spray 30ml
      1Puntig pincet
      1Reddingsdeken/isolatiedeken 160x210cm
      6Steriele kompressen niet verklevend 10x10cm
      1Wondpleister 1 meter
      1Wondpleister assortiment in verschillende maten
      1Zelf verklevend fixatiezwachtel 4mx6cm

       

      Een zeer geschikte EHBO-koffer voor in de auto is de HEKA verbandtrommel gezin/auto/kantoor. Deze EHBO-koffer voldoet aan de Oranje Kruis richtlijnen voor een EHBO-koffer in de auto.

       

      Veiligheidsmaterialen voor in de auto

      Het wordt sterk aanbevolen om de volgende veiligheidsmaterialen in uw auto te hebben liggen, namelijk een veiligheidshamer (met gordelsnijder), reflectievesten, een gevarendriehoek en een brandblusser.

       

      In Nederland is het niet verplicht om deze veiligheidsmaterialen in de auto te hebben liggen. Volgens de Europese wetgeving geldt dat binnen de EU de veiligheidseisen van het land waar een auto geregisterd staat gelden. Veel lokale politieagenten weten dit echter niet. Om discussies met de politie en onnodige boetes te voorkomen, is het geadviseerd om u aan de lokale regels te houden.

       

      Tip 3. Controleer voor vertrek welke veiligheidsmaterialen in de auto verplicht zijn op uw bestemming

      Het volgende overzicht geeft weer welke veiligheidsmaterialen u bij dient te hebben in de bekendste vakantielanden van Nederlanders. De informatie in de tabel is mede gebaseerd op het ANWB-advies.

       

      Overzicht veiligheidsmaterialen ANWB-advies
      Veiligheids-
      materialen
      DuitslandBelgiëFrankrijkOostenrijkItaliëSpanje
      GevarendriehoekVerplichtVerplichtVerplichtVerplichtVerplichtVerplicht
      VeiligheidsvestVerplichtVerplichtVerplichtVerplichtVerplichtVerplicht
      VerbanddoosVerplichtGeadviseerdGeadviseerdVerplichtGeadviseerdGeadviseerd
      BrandblusserNiet verplichtGeadviseerdNiet verplichtNiet verplichtNiet verplichtNiet verplicht
      ReservelampNiet verplichtNiet verplichtGeadviseerdNiet verplichtNiet verplichtNiet verplicht
      Reservewiel--Geadviseerd--Verplicht

       

      Voor de verbanddoos is het belangrijk om te weten dat in verschillende landen verschillende richtlijnen gelden. In Nederland is het belangrijk dat de verbanddoos voldoet aan de Oranje Kruis richtlijnen en voor in Duitsland moet u de DIN 13157 en DIN 13169 richtlijnen volgen.

       

      Wagenziekte

      Wagenziekte is erg vervelend en mogelijke klachten ontstaan doordat de samenwerking tussen het evenwichtsorgaan en de zintuigen, zoals de ogen, niet soepel meer verloopt. Deze klachten kunnen leiden tot een oriëntatieprobleem. Wat later kan leiden tot misselijkheid.

       

      Tip 4. Verminder de kans op wagenziekte met de volgende 5 tips

      1. Kijk zoveel mogelijk naar de weg. De weg is het best zichtbaar vanaf de passagiersstoel voorin of de plek op het midden van de achterbank.

      2. Zorg voor goede ventilatie.

      3. Rijd vloeiend. Dit doet u door niet teveel te haperen tijdens het schakelen en niet te veel voertuigen in te halen.

      4. Zorg ervoor dat u voor vertrek een lichte maaltijd heeft gegeten. Reizen op een lege maag vergroot namelijk de kans op wagenziekte.

      5. Drink geen alcoholische dranken voordat u in de auto plaats neemt. Alcohol heeft namelijk een negatief effect op het evenwichtsorgaan. Door het nuttigen van alcoholische dranken zal de kans op wagenziekte dus toenemen.

       

      Insectensteken

      In de zomerperiode zijn er veel insecten aanwezig die mogelijk overlast veroorzaken. Het is extra vervelend als u gestoken wordt en het kan zelfs gevaarlijk zijn. De steken kunnen namelijk vervelende klachten veroorzaken zoals jeuk, pijn, een allergische reactie of je kunt er ziek van worden.

       

      Het is dus erg belangrijk om u goed tegen insecten te beschermen.

       

      Tip 5. Bescherm u goed tegen insectensteken

      Om u goed te beschermen tegen insectensteken is het geadviseerd om gebruik te maken preventiemiddelen, zoals Anti-insect deet spray/lotion en een muskietennet.

       

      Mocht u toch gestoken zijn door bijvoorbeeld een teek dan kunt u deze gemakkelijk en snel verwijderen met een tekenpincet. Bij bijvoorbeeld een bijen of wespensteek zal de Aspivenin steken en beten set van pas komen. Door het gebruik maken van deze set kunt u gemakkelijk het gif, dat tijdens de steek door een insect wordt ingespoten, verwijderen.

       

      Wat heeft EVAC u te bieden?

      Bij EVAC kunt u terecht voor een groot assortiment aan EHBO-artikelen die u mee op reis kunt nemen. Denk hierbij aan een EHBO-koffer en losse EHBO-artikelen, zoals pleisters of een verband.

       

       

      Ook bieden we u een ruime keuze aan veiligheidsvesten.

       

       

      Nieuws & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking