Sluiten

Categorieën

Filters
      Team EVAC - Donderdag 20 Augustus 2021

      Is uw bedrijf een veilige werkplek? Doe nu een RI&E en zet alle risico’s op een rij.

      Volgens de Arbowet is elk bedrijf verplicht om een zo veilig mogelijke werkomgeving te creëren voor alle werknemers. De basis van het zogeheten arbobeleid wordt gevormd door een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Op deze manier krijgt u een duidelijk overzicht van de risico’s in uw bedrijf en kunt u aan de hand van de resultaten een plan van aan pak maken.

       

      In dit blogartikel vertellen we u alles wat u moet weten over een RI&E en de Arbowet.

       

      Wat houdt het Arbowet in?
      De Arbowet houdt in dat iedereen binnen een bedrijf gezond en veilig zou moeten kunnen werken. Zowel de werkgevers als werknemers zijn verantwoordelijk voor het juist toepassen van de Arbowet binnen zijn/haar bedrijf. Dit zogeheten arbobeleid kan dus per organisatie verschillen zolang het maar voldoet aan de regelgeving.

       

      Wilt u meer te weten komen over de Arbowet, bezoek dan www.arboportaal.nl voor extra informatie.

       

      Hoe bepaal ik het arbobeleid voor mijn bedrijf?
      Een groot deel van het arbobeleid dat bij uw bedrijf past, moet in eerste instantie gebaseerd zijn op een zogeheten risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Dit is een onderzoek dat elk bedrijf verplicht moet uit te voeren. Aan de hand van de resultaten van de RI&E kunt u een plan van aanpak opstellen.

       

      Wat is een RI&E?
      De RI&E is een onderzoek dat bedoeld is voor bedrijven om een overzicht te creëren van mogelijke risico’s zodat er tijdig passende maatregelen getroffen kunnen worden. Op deze manier worden gezondheidsklachten en arbeidsongevallen voorkomen.

       

      De volgende video legt alles nogmaals rustig uit en geeft enkele inspirerende voorbeelden.

       

       

      Het uitvoeren van een RI&E
      Om het RI&E goed uit te voeren, wordt het geadviseerd om de volgende stappen te volgen.

       

      Stap 1. Inventarisatie
      Ga na welke risico’s er spelen in uw bedrijf of organisatie. Denk hierbij niet alleen aan fysieke risico’s maar ook aan psychosociale- en veiligheidsrisico’s. Als resultaat krijgt u dus een lijst met alle punten die mogelijk een risico vormen.

       

      Stap 2. Evaluatie
      Nu u een overzicht heeft gecreëerd van de bestaande risico’s in uw bedrijf/organisatie is het tijd voor een evaluatie. Zet de risico’s op volgorde van het meest belangrijk naar het minst belangrijk zodat u goed weet waar uw prioriteiten liggen.

       

      Stap 3. Een plan van aanpak
      Nu u weet waar uw prioriteiten liggen, is het tijd om een plan te maken om de risico’s zoveel mogelijk te verhelpen of verminderen. Het is belangrijk dat het plan van aanpak duidelijk maakt wie en wanneer wat gaat doen.

       

      Stap 4. Het laten goedkeuren van de RI&E door de Arbodienst of een Arbodeskundige
      Indien uw bedrijf of organisatie groter is dan 25 werknemers is het verplicht om uw RI&E goed te laten keuren door de Arbodienst of een Arbodeskundige.

       

      Voor bedrijven en organisaties met maximaal 25 werknemers is dit niet verplicht indien er om de RI&E uit te voeren gebruik wordt gemaakt van een erkende branche RI&E tool.

       

      Stap 5. Tijd om aan de slag te gaan
      Nu het RI&E onderzoek is afgerond is het tijd om het plan van aanpak te gaan uitvoeren. Om alle betrokkenen op de hoogte te houden en eventueel bij te kunnen sturen, is het geadviseerd om eens in de zoveel tijd een evaluatie in te plannen.

       

      Hoe kunt u risico’s oplossen of verkleinen?
      Hieronder vindt u een lijst met verschillende risico’s en oplossing die u als inspiratie kunt gebruiken om de risico’s op te lossen of te verkleinen.

       

      Neem de oplossingen niet roekeloos over maar kijk goed of de suggesties bij uw bedrijf of organisatie passen. Immers is niet elk bedrijf of organisatie hetzelfde.

       

      Risico’s oplossen of verkleinen
      RisicoMogelijke oplossing
      GeluidsoverlastGeluidsoverlast kan ernstige gehoorschade veroorzaken. Het is dus erg belangrijk om uw werknemers goed te beschermen. Dit kunt u doen door het bedrijfspand goed te isoleren. Indien uw werknemers in een omgeving werken met een hoge geluidsfrequentie, door bijvoorbeeld luide machines in een fabriek of harde muziek in uw café, dan is het geadviseerd om uw werknemers gehoorbescherming aan te bieden of verplicht te stellen.
      Gevaarlijke stoffenWerken met gevaarlijke stoffen kan goed fout gaan als u niet de juiste maatregelen treft. Het is dan ook geadviseerd om de volgende maatregelen in overweging te nemen.
      Kans om aangereden te wordenU kunt de kans om aangereden te worden verminderen door mensen die niet in een voertuig zitten te verplichten om een veiligheidsvest te dragen en duidelijke borden op te hangen die chauffeurs waarschuwen voor eventuele voetgangers.

       

      In het algemeen is het verplicht dat er ten alle tijden binnen 30 seconde een EHBO-koffer in de buurt is. Op deze manier kunt u zo snel mogelijk hulpverlenen als er toch iets mis gaat.

       

      Wat heeft EVAC u te bieden?
      EVAC biedt u een ruim assortiment van persoonlijke beschermingsmiddelen en artikelen om de veiligheid van uw werknemers te vergroten aan. Van oogbescherming tot aan pictogrammen we bieden het u allemaal aan.

       

       

      Ook kunt u bij ons terecht voor de EHBO-koffer die bij uw organisatie past. Wilt u meer informatie over welke EHBO-koffer bij uw bedrijf past? Bezoek dan onze online kennisbank.

       

       

      Nieuws & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking