Sluiten

Categorieën

Filters
      Team EVAC - Dinsdag 26 Mei 2023

      EHBO tijdens Evenementen en Festivals

      De Lente wordt vaak gezien als de start van het festival-seizoen. Echter is een festivalterrein vaak ook een plek waar regelmatig (kleine) incidenten voorkomen. Het is dus erg belangrijk dat de EHBO-faciliteiten goed georganiseerd zijn.  

      In dit artikel leest u alles wat u moet weten over EHBO tijdens festivals. Wilt u meer weten? Lees dan gauw verder.

       

      Wanneer is EHBO verplicht bij festivals/evenementen?

      Als organisatie van een festival of evenement moet u zich aan allerlei regels houden. Deze regels zijn opgesteld om te zorgen dat het evenement zo veilig mogelijk en zonder overlast verloopt. U kunt dan denken aan regels voor brandveiligheid en EHBO. Heeft u een vergunning nodig voor het organiseren van een festival of evenement? Dan zult u aan de wettelijke EHBO-eisen moeten voldoen. Deze eisen verschillen echter per gemeente, het is dus van belang dat u zich goed verdiept in de gestelde eisen in uw gemeente om fouten te voorkomen. In het algemeen geldt dat er per 750 gasten/bezoekers één gecertificeerde EHBO hulpverlener aanwezig moet zijn.

       

      Wist u dat?
      Momenteel worden er al veel mensen geholpen door de producten van EVAC tijdens festivals en evenementen. EVAC levert namelijk ook producten aan het Rode Kruis.

       

      Veel voorkomende festival klachten
      Tijdens een festival komen voornamelijk de standaard ongelukken, incidenten voor. Denk hierbij aan een blaar, schaafwond, verzwikte enkel, splinter, insectenbeten of hoofdpijn. Naast deze relatief lichte letsels, zijn er met regelmaat ook zwaardere ongevallen, zoals een hartstilstand of epileptische aanval. Ongeveer ¾ van het aantal patiënten dat op de EHBO-post van een festival beland heeft relatief licht letsel.

      Een festival is een plek waar het alcohol gebruik relatief hoog is en er wordenregelmatig verdovende middelen gebruikt. Dit kan leiden tot een verhoogt risico van mensen met een alcoholvergiftiging, bad-trip of gezondheidsrisico’s doordat alcohol en verdovende middelen door elkaar heen gebruikt worden.

       

      Wat kunt u als EHBO’er doen bij relatief licht letsel?

      Hieronder worden verschillende lichte verwondingen/klachten besproken en hoe deze behandeld kunnen worden. 

       

      Insectensteken/-beten:
      Verwijder zo snel mogelijk de achtergebleven angel (indien aanwezig). Dit doet u met bijvoorbeeld een pincet of als deze niet aanwezig is met een nagel. Als het slachtoffer is gestoken bij de hand of vingers, verwijder dan alle sierraden om te voorkomen dat deze vast komen te zitten. Om de pijn of jeuk te verminderen is het geadviseerd om te koelen met bijvoorbeeld een coldpack, een koud kompres of een natte theedoek/washandje/gaasje. 

      Is het slachtoffer in de mond of keel gestoken door een wesp, bij of hoornaar, bel dan 112. Laat het slachtoffer ondertussen op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan. Bel ook direct 112, als er sprake is van (ernstige) allergische reacties na een insectensteek, denk hierbij aan hevige benauwdheid, zwelling in de hals of shockverschijnselen.

       

      Blaren:
      Is de blaar nog niet open, probeer deze dan gesloten te houden en dek de blaar af met een pleister of blarenpleister indien deze aanwezig is.
      Indien de blaar wel open is, is het belangrijk dat de wond gedesinfecteerd wordt met desinfectiemiddel. Dek de open blaar af met een blarenpleister of een niet verklevend steriel verband.

       

      Verstuiking of kneuzing:
      De volgende video van het Rode Kruis legt u uit wat u kunt doen bij een verstuiking of kneuzing. In de video wordt het niet genoemd, maar mocht u te maken hebben met een verstuiking of kneuzing dan kunt u eventueel een steunverband aanbrengen voor extra comfort.

       

      Onmisbare EHBO-artikelen op een festivalterrein

      Er zijn vele producten onmisbaar op de EHBO-post van een festival. Denk hierbij aan coldpackspleistersverbanden in alle soorten en matendesinfectiemiddel en bijvoorbeeld een thermometer.

       

      AED:
      Een product dat wat extra aandacht verdient is de AED. AED staat voor automatisch externe defibrillator en is het meest effectieve instrument bij een hartstilstand. Afhankelijk van de tijd tot de eerste stroomschok kan de overlevingskans stijgen met 70%. Een AED is dan ook echt een onmisbaar artikel op het festivalterrein. 

       

      Het aanschaffen van een AED doet u niet zomaar. Heeft u vragen of behoefte aan extra begeleiding in het keuzeproces, neem dan contact op via onderstaande contactgegevens.
      Tel: 088 730 5800

       

      Ook kunt u direct contact opnemen met onze accountmanager en AED specialist Peter Bevers. Neem hier contact op met Peter Bevers.

      Mindray BeneHeart C2 volautomaat met display

       

      De EHBO-rugzak is een EHBO-koffer die u gemakkelijk  meeneemt tijdens een controle rondje of in het geval van eennoodsituatie ergens op het terrein. De rugzak is comfortabel en u kunt hem naar eigen smaak inrichten. Op deze manier hoeft u alleen de producten die u noodzakelijk acht mee te nemen.

      HEKA EHBO rugtas rood

       

      Wat heeft EVAC u te bieden?
      Als EHBO’er gebruikt u veel verbruiksmaterialen. Bij EVAC kunt u terecht voor een ruim assortiment aan verbruiksmaterialen. U kunt deze per stuk inkopen, maar  ook in grotere hoeveelheden.

       

      Daarnaast bieden we u een assortiment van EHBO-rugzakken. U heeft hierbij de keuze uit verschillende modellen en kleuren.

       

      Nieuws & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking