Sluiten

Categorieën

Filters
      Team evac - Woensdag 19 Augustus 2022

      5 Tips om het sportseizoen te goed beginnen

      De zomervakantie zit erop. Het sportseizoen gaat weer van start. In dit artikel geven we u 5 tips om het sportseizoen goed te beginnen. U leest onder andere over het op orde maken van uw praktijk en krijgt u tips die aan uw patiënten kunt meegeven.

       

      Tips voor een goed begin van het sportseizoen voor de amateursporter:

      Tip 1. Voorkomen is beter dan genezen

      Tijdens de zomerperiode sporten de meeste mensen een stuk minder of soms zelfs niet. Hoe langer er niet gesport wordt hoe meer de conditie achteruitgaat. Nu het sportseizoen langzaam weer begint, is het belangrijk dat u blessures voorkomt, aangezien dit vervelende gevolgen kan hebben en u uiteindelijk het moment dat u weer begint met sporten moeten uitstellen.

       

      • Bouw de trainingsintensiteit op. Door de zomerperiode is uw conditie achteruitgegaan en deze zult u geleidelijk weer moeten opbouwen.
      • Plan voldoende rust in tussen twee trainingen. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en door die tijd te nemen, voorkomt u dat spieren en pezen overbelast raken en ook voorkomt u blessures.
      • Zorg voor goede schoenen, dan weet u zeker dat uw schoenen voldoende demping bieden en voorkomt u mogelijke klachten aan onder andere de knieën, enkels en rug.

       

      Tip 2. Wat te doen bij kramp of een vervelende steek in de zij?

       

      • Bij kramp werken de zenuwen die de spieren doen samentrekken niet goed samen, dus trekken alle spiervezels tegelijk samen. Dit ervaren we als kramp. Er is lang niet altijd een duidelijke reden waarom kramp ontstaat. Mogelijke oorzaken kunnen zijn een glucose tekort, overbelasting/vermoeidheid en een verstoorde elektrolytenbalans. Bij een verstoorde elektrolytenbalans is er een tekort aan elektrolyten, zoals; natrium, magnesium en kalium. Deze tekorten kunnen ontstaan door een zouttekort of overmatig vochtverlies.

        Als uw last heeft van kramp is het belangrijk de getroffen spier te rekken. Doe dit rustig om een spierscheuring te voorkomen. Vaak gaat de kramp vervolgens vanzelf weg. Mochten de spieren nadat de kramp weg is erg vast zitten, dan kan een massage helpen om de spieren weer los te maken.

       

      • Steken in de zij zijn er vervelend. Te veel of een te zware maaltijd voor het trainen zullen de kans op steken vergroten. Ook speelt het middenrif een rol. Doordat het middenrif een belangrijke rol speelt bij de ademhaling en de ademhaling tijdens het sporten versnelt, kan er kramp in het middenrif ontstaan. De kramp kan verholpen worden door tijdelijk te stoppen met sporten en door vervolgens een rustige, diepe buikademhaling te gebruiken. Mocht dit niet helpen ga dan op uw rug liggen totdat de kramp voorbij is. Nadat de pijnlijke steek verdwenen is, kan de training rustig hervat worden.

       

      Tips voor een goed begin van het sportseizoen van de praktijk:

      Tip 3. Verbruiksmaterialen aanvullen

      Niets is zo vervelend als erachter komen dat producten op zijn op het moment dat u ze nodig heeft. Check daarom na uw vakantie wat u mist en vul indien nodig de producten meteen aan. Zo voorkomt u niet alleen dat u misgrijpt op benodigdheden, maar ook dat patiënten extra terug moeten komen.

       

      Hieronder vindt u een korte controlelijst die u kunt gebruiken om overzichtelijk weer te geven welke verbruiksmaterialen u nodig heeft en welke niet.

       

      Bekijk de productdatasheet

      Bekijk de productdatasheet

      Aanvulling verbruiksmaterialen
      ProductArtikelnummerBestel hier 
      AROcase Emergency Bag0304003210Bestel hier 
      EHBO sporttas incl. vulling5321001680Bestel hier 
      Coldpack5321004080Bestel hier 
      Desinfectiemiddel (handen)5321003100Bestel hier 
      Desinfectiemiddel (materialen)0505000451Bestel hier 
      Ideaal zwachtel5321000590Bestel hier 
      Massageolie5321001230Bestel hier 
      Mondneusmasker0750016801Bestel hier 
      Niet rekbare tape5321001245Bestel hier 
      Onderzoekshandschoenen0750017003Bestel hier 
      Onderzoekstafelpapier5321012425Bestel hier 
      Poetstrol5321012625Bestel hier 
      Rekbare tape5321001305Bestel hier 
      Warmte balsem5321014360Bestel hier 

       

      Tip 4. Controleer elk halfjaar uw EHBO en BHV materialen

      Elk half jaar dient u uw EHBO en BHV materialen (Eerste Hulp | EHBO & BHV Artikelen - EVAC) te controleren en aan te vullen. Dit alles om te voorkomen dat u tijdens een noodsituatie in de problemen komt. Wilt u weten welke materialen er in uw EHBO/BHV-verbanddoos horen te zitten en wat u kunt doen om uw organisatie zo veilig mogelijk te maken voor uw patiënten en werknemers, lees dan dit artikel (EHBO & BHV | Richtlijnen oranje kruis 2016 | EVAC - EVAC).

       

      Tip 5. Verlaag het risico op overlijden aan een hartstilstand

      Door de inspanning van het sporten moet het hart sneller pompen dan in rust. In sommige gevallen kan het bij extreme inspanning der mate snel kloppen dat het hart het niet meer aankan. Dit kan een trigger zijn voor het ontstaan van een hartstilstand. Door de vergrote kans op een hartstilstand aangeraden om een AED op de sportvereniging te hebben, om direct eerste hulp te kunnen bieden. Bekijk hier de meeste geschikte AED voor uw situatie.

      Nieuws & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking