Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

   Richtlijnen oranje kruis 2016

   In september 2016 heeft het Oranje Kruis nieuwe richtlijnen voor verbanddozen gepubliceerd. Deze richtlijnen volgen de richtlijnen van 2011 op.

    

   De richtlijnen van het Oranje Kruis stellen dat verbanddozen samengesteld moeten worden op basis van veiligheid, kwaliteit, doeltreffendheid en gebruiksvriendelijkheid. De verbanddoos moet daarom begrijpelijk en te gebruiken zijn voor iedereen binnen het bedrijf in geval van een ongeval, ondanks dat verplicht is om binnen een bedrijf één of meer bedrijfshulpverleners te hebben.

    

   Een verbanddoos moet voldoen aan de minimaal vereiste inhoud. De inhoud kan aangepast worden aan de specifieke bedrijfssituatie met meer en/of andere producten. Bijvoorbeeld in de horeca is een HACCP verbanddoos geadviseerd.

    

   De huidige bedrijfsverbandset BHV is daarbij gebaseerd op een “werkunit”. Deze werkunit beschrijft een risicoprofiel die bepaald hoeveel verbandtrommels een bedrijf nodig heeft. De volgende punten criteria worden hierbij in overweging genomen;

    

   • Verschillende ruimtes met een verschillend risicoprofiel (kantoor & werkplaats).
   • Handbereik verbandtrommel, deze moet binnen een halve minuut te pakken zijn.
   • De verbandtrommel moet duidelijk zichtbaar zijn. Dus op ooghoogte en met een wandklem aan de muur bevestigd. Als de koffer bijvoorbeeld in een kast ligt, zorg voor een pictogram op de deur van de kast.
   • Zorg voor voldoende ruimte in de trommel om eventuele aanvullingen te kunnen toevoegen.
   • Controleer bij voorkeur de verbandtrommel ieder half jaar zodat er deze altijd in orde is, en je niet bij ongevallen voor onverwachte verassingen komt te staan.

    

   Een bedrijf kan afhankelijk van de grootte en samenstelling uit meerde werkunits bestaan. Verderop vindt je meer eisen waaraan een verbanddoos moet voldoen.

   Inhoud verbanddoos volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis

   De volgende tabellen geven aan wat er in een verbanddoos hoort te zitten volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis 2016.

    

   Inhoud BHV verbanddoos 2016
   AantalInhoud verbanddoss 2016
   1Inhoudsopgave
   1Stappenplan Eerste Hulp
   1Eerste hulpschaar
   2Elastische zwachtel (6 x 400 cm)
   2 paarHandschoenen (voorkeur maat L)
   10Hechtstrips
   2Ideaalzwachtel (6 x 500 cm)
   2Ideaalzwachtel (8 x 500 cm)
   1Kleefpleister (2,5 x 500 cm)
   1Mondmasker voor beademing
   1Ontsmettingsmiddel; lotion of spray (30 ml)
   1Puntig pincet
   1Reddingsdeken/isolatiedeken (160 x 210 cm)
   2Snelverband gerold (6 x 8 cm)
   2Snelverband gerold (10 x 12 cm)
   4Steriele kompressen (10 x 10)
   4Steriele kompressen 1/16 (5 x 9 cm)
   5Steriele kompressen niet verklevend (10 x 10 cm)
   1Steriele verbanddoek (50 x 50 cm)
   5Vingerverband (vingerbob)
   1Wondpleister (1 meter)
   -Wondpleister assortiment
   • 1x 1,9 x 7,2 cm
   • 1x 2,5 x 7,2 cm
   • 1x 3,8 x 7,2 cm
   2Zelfklevend fixatiezwachtel (8 x 400 cm)

    

   Mogelijke aanvullingen

   Blarenprikker
   Coldpack (instant of gel)
   Eilandpleister
   Hydrocolloïd pleister (niet gebruiken als slachtoffer nog naar een arts moet)
   Hydrogel brandwondenkompres (10 x 10 cm)
   Oogcompres (5,6 x 7,2 cm)
   Tekenverwijderaar (puntig pincet heeft de voorkeur) Tekenlasso, tekentang/pincet, tekenschep. Voorzien van een duidelijke, Nederlandstalige gebruiksaanwijzing.
   Traumazwachtel (compleet wonddrukverband)
   Wondsnelverband (vooral in kinderopvang)
   Zalfkompressen (beperkte houdbaarheidsdatum)

   Aanvullende suggesties risicogericht (speciale omgevingen, BHV of evenementen

   Beademingsmasker
   Flexibele spalk
   Handschoenen (chemish bestendig)
   Oogspoelfles (235-500 ml)
   Oordopjes
   Tourniquet
   Veiligheidsbril
   Zaklamp LED
   Vluchtmasker

   Kwaliteitseisen

   Alle producten in een verbanddoos moeten aan verschillende eisen voldoen. Ten eerste moeten alle producten voldoen aan de wettelijke eisen voor veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming. Indien dit het geval is, zijn de producten voorzien van het CE-keurmerk. Daarnaast dienen de producten die in de verbanddoos zitten zoveel mogelijk te bestaan uit producten die zijn beschreven door (inter)nationale normalisatie-instituten en ook dient de samenstelling van de verbanddoos te voldoen aan de Arbowet.

    

   Verder dient al het materiaal gebruiksvriendelijk opgeborgen te worden en van goede kwaliteit te zijn. Het is belangrijk dat uw verbanddoos samengesteld is om de veiligheid van eventuele patiënten en eerstehulpverleners ten alle tijden te waarborgen.

   Extra eisen voor bedrijven

   • Elke verbanddoos moet binnen handbereik zijn. Dit betekent dat in geval van nood de verbanddoos beschikbaar is binnen een halve minuut.
   • De verbanddoos dient door middel van een houder aan de muur bevestigd te zijn, op te vallen en gemakkelijk geopend te kunnen worden.
   • Missende producten moeten op tijd aangevuld worden. Om dit op tijd te doen, dient de inhoud van de verbanddoos minimaal ieder half jaar gecontroleerd te worden.
   • De beschreven inhoud van de verbanddoos is een minimale inhoud. U dient indien nodig extra producten toe te voegen die voor uw branche belangrijk zijn. Denk hierbij aan specifieke risico’s of door eerder ervaren situaties.
   • De verbanddoos moet voldoende ruimte bieden om essentiële aanvullingen te kunnen opbergen.
   • In de verbanddoos dient een kaart te zitten met een duidelijke gebruiksaanwijzing en instructies over hoe te handelen in welke situatie.
   • Elk bedrijf is zelf verantwoordelijk om de verbanddoos te onderhouden.

   Kwaliteitseisen per product

   De volgende tabel geeft per product de eisen waaraan het product moet voldoen weer. Deze eisen zijn afkomstig uit de richtlijnen van Het Oranje Kruis 2016.

    

   Inhoud verbanddoos 2016

   Kwaliteitseisen

   Inhoudsopgave

   Inhoudsopgave moet te zien zijn vanaf de buitenkant. Hierdoor kan de klant voor aanschaf weten wat erin zit. Binnenin mag een uitgebreider exemplaar zitten met bijvoorbeeld afbeeldingen.

   Stappenplan Eerste Hulp

   Vochtbestendig. Mag ook een apart exemplaar zijn. Laatste versie is gepubliceerd op www.hetoranjekruis.nl. Hier worden ook wijzingen aangekondigd. Deze worden na 6 maanden geïmplementeerd.

   Eerste hulpschaar

   Geslepen schaar met een stompe punt en knik bij het scharnier. Hierdoor geschikt om kleding door te knippen om een wond bloot te leggen. Moet ook geschikt zijn om een autogordel door te knippen. Bruikbaar voor rechts- en linkshandigen. Gemaakt van RVS, minimaal 18 cm.

   Elastische zwachtel (6 x 400 cm)

   Vocht absorberend. Omwikkeld met cellofaan. Elasticiteit rond de 140%, dus middellange rek.

   Handschoenen (voorkeur maat L)

   Niet van latex of vinyl. Poedervrije handschoenen gemaakt van hypoallergeen materiaal, zoals neopreen, nitril, chloropreen of SB (styreen butadieen) copolymeer.

    

   Moeten voldoen aan de Europese richtlijnen persoonlijke beschermingsmiddelen en dus een CE-markering hebben.

    

   Handschoenen moeten voldoen aan:
   NEN-EN 420+A1
   NEN-EN 374-1,2 (met AQL van 1,5 of lager, prestatieniveau 2)
   NEN-EN 455-1,2,3,4

   Hechtstrips

   Minimale afmeting is 4 mm x 38 mm. Maximale lengte is 80 mm lang. Niet rekbaar en bestaat uit scheurvast polyurethaan. Gemaakt van katoen en polyamide, verstevigt met vliesstof. Hypoallergeen.

   Ideaalzwachtel (6 x 500 cm, 8 x 500 cm)

   Gemaakt van 100% katoen of een combinatie van polyamide, katoen en polyurethaan. Randen rafelen niet. Kleine rekzwachtel verpakt in cellofaan. Vanwege huidinfecties zitten er geen verbandklemmetjes in.

   Kleefpleister (2,5 x 500 cm) rol

   Verpakt in flensen en spoel. Gemaakt van textiel. Er hoort geen lijm achter te blijven op de onderliggende laag. Hypoallergeen.

   Mondmasker voor beademing

   Bevat een eenrichtingsventiel/terugslagventiel. Zichtbaar vanaf de buitenkant Zonder de verpakking open te maken, moet het zichtbaar zijn dat het product niet is gebruikt. Moet een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing bij zitten. De instructies moeten de laatste reanimatierichtlijnen volgen.

   Ontsmettingsmiddel; lotion of spray (30 ml)

   Moet lotion of spray zijn, geen ontsmettingsdoekjes. De hulpverlener moet zijn/haar handen hiermee ook ontsmetten. Bij voorkeur dient het ontsmettingsmiddel 0,5% chloorhexidine in 70% alcohol te bevatten. De houdbaarheidsdatum moet zichtbaar zijn op de buitenkant van de verpakking. Ook moet de fabrikant duidelijk vermeld staan op de verpakking. Voor overige ontsmettingsmiddelen: www.apotheek.nl.

   Puntig pincet

   Moet een punt hebben (feilchenfeld) en minimaal 7,8 cm lang zijn. Gemaakt van koudgeslagen staal of RVS. Ook te gebruiken om teken te verwijderen.

   Snelverband gerold (6 x 8 cm, 10 x 12 cm)

   De onderdelen van een snelverband zijn een sterk vochtopnemend niet verklevend wondkompres (viscose en polyester) en elastische zwachtels. Een kant heeft een korte zwachtel en de andere kant heeft een langere zwachtel.

   Steriele kompressen 10 x 10 cm

   Apart verpakt. Bestaat uit 12 lagen en 17 draads (7 inslag en 10 ketting). Een m2 weegt ongeveer 2-3 gram. Non woven. Moet voldoen aan NEN-EN 1644-1 en NEN-EN 1644-2.

   Steriele kompressen 1/16 (5 x 9 cm)

   Apart verpakt. Bestaat uit 8 lagen en 17 draads. Een m2 weegt ongeveer 2 gram. Non-woven. Moet voldoen aan NEN-EN 1644-1 en NEN-EN 1644-2.

   Steriele kompressen niet verklevend (10 x 10 cm)

   Het wondkompres is gemaakt uit wattenlagen (katoen), omwikkeld met 100% fijn poreus polyesterfolie. De watten zijn gemaakt zonder optische bleekmiddelen. De gemetalliseerde kompressen zijn van een poreuze, zachte en zeer dunne vliesstof (katoen/viscose) gemaakt. Deze vezels moeten met aluminium behandeld zijn.

    

   Er moet duidelijk vermeld staan op de verpakking dat het om een niet verklevend wondkompres gaat.

    

   Moet een certificering van ISO 13485 en ISO 11137 hebben.

    

   Moet voldoen aan NEN-EN 1644-1 en NEN-EN 1644-2.

   Steriele verbanddoek (50x50 cm)

   Moet steriel zijn (bijvoorbeeld PP-vlies). Apart verpakt. Minimale maat is 50 x 50 cm zodat ook grote wonden afgedekt kunnen worden. Moet een absorptievermogen van 125 g/m2 hebben.

   Vingerverband (vingerbob)

   Gemaakt van elastisch tricot netverband. Een vingersteunverband.

   Wondpleister (1 meter)

   Dit zijn textiele pleisters met een wondkussen. Bijvoorbeeld 10 strips pleisters van 10 cm x 6 cm. Wondkussen moet gemaakt zijn van nonwoven materiaal afgedekt met een polyethyleenfilm die niet aan de wond kleeft. Het wondkussen moet zacht en ventilerend zijn en waterdamp kunnen doorlaten. Het heeft een polyacrylaat-kleeflaag. Er mag geen lijm achterblijven op het schutblad als deze eraf wordt gehaald. Hypoallergeen.

   Wondpleister assortiment in 3 maten:

   • 1,9 x 7,2 cm
   • 2,5 x 7,2 cm
   • 3,8 x 7,2 cm

   Minimale hoeveelheid van 15 strips in de volgende 3 maten:
   1,9 x: 7,2 cm, 2,5 x 7,2 cm en 3,8 x 7,2 cm.

   Zelfklevend fixatiezwachtel (8 cm x 4m)

   Moet aan zichzelf kleven en niet aan de huid. Zelfkleven fixatiezwachtel is elastisch en overdwars rekbaar om plooivorming te voorkomen. Door de crêpestructuur en/of de microimpregnering met synthetisch polymeer/systhetische microcoating heeft het een hechteffect. Cohesief, latexvrij, luchdoorlatend, absorberend en huidvriendelijk.

    

   Aanvullend

   Kwaliteitseisen

   AED

   Moet over een voice prompt beschikken volgens de geldende reanimatierichtlijnen. Ook bruikbaar voor kinderen.

   Beademingsmasker

   PP (filter), PVC (masker) of PC met een silicone rubber. Elk beademingsmasker moet beschikken over een ventiel of zuustofinlaat.

   Blarenprikker

   Apart en steriel verpakt. Is disposable.

   Coldpack

   Een gel codpack is een kunststof zakje met gel erin die gebruikt kan worden als koude en warmte kompress. Gel is silicagel gecoat met vinyl of water met hydroxyethyl cellulose. In de diepvries mag de gel niet hard worden.

    

   Een instant coldpack heeft een binnenzakje met calciumnitraat, ammoniumnitraat of ureum. In water daalt de temperatuur gelijk tot ongeveer 0-2°C.

   Eilandpleister

   Een eilandpleister is een niet steriel niet verklevend kompress. Heeft een elastische hypoallergene kleefrand.

   Flexibele spalk

   Een flexibele spalk is een dun laagje aluminium, omwikkeld door schuimrubber. Mag alleen gebruikt worden in speciale omgevingen zoals booreiland, bosbouw of defensie. Is latexvrij en waterdicht.

   Handschoenen chemisch bestendig

   Butylrubberen of nitril handschoenen. Moet voldoen aan NEN-EN 374-3, dit betreft het doordringen van chemicaliën. Er moet een CE 1 juli 2016 markering opstaan met een 4-cijferige code. Met een lettercode moet aangegeven worden op welke chemische stoffen getest is.

   Hydrocolloïd pleister

   Bevat een zelfklevende laag hydrocolloïd, aan de bovenkant meestal bedekt met een polyurethaan toplaag. Het mengsel van de hydrocolloïd laag is gemaakt van polyisobutyleen en absorberende en gelerende deeltjes zoals pectine, gelatine en carboxymethylcellulose. Deze laag vervloeit het opgenomen wondvocht tot gel en maakt contact met de wondbodem.

   Hydrogel brandwondenkompres 10 x10 cm

   Bevat Tea Tree olie of melaleuca olie. Kan gebruikt worden wanneer er geen water aanwezig is.

   Oogkompres 5,6 x 7,2 cm

   Niet verklevend oog kompres gemaakt van watten en een non-woven omhulsel. Is rondom gesloten, anatomisch gevormd en steriel.

   Oogspoelfles 235-500 ml

   Bevat een oplossing van steriele natriumchloride (0,9%). Inhoud van fles is 235-500 ml.

   Oordopjes

   Gemaakt van schuimplastic rolletjes. Moet een goed demping bieden over het hele frquentiebereik. Moet voldoen aan NEN-EN 352-2 (algemene eisen van gehoorbeschermers-oordoppen), NEN-EN 13819-1 (eisen voor fysische beproevingsmethoden) en NEN-EN 13819-2 (eisen voor akoestische beproevingsmethoden).

   Tourniquet

   De tourniquet moet gemaakt zijn van hoogwaardige materialen en voor een goede drukverdeling ook breed genoeg zijn. In extreme temperaturen moet de steel stevig blijven. Een permanente fixatie van de band moet mogelijk zijn door de tourniquet. Huidirritaties worden voorkomen door de zachte binnenkant. Is alleen bedoeld voor het gebruik door getrainde personen en in speciale omgevingen (defensie, politie, etc.).

   Traumazwachtel

   Maat van traumazwachtel is 17,8 x 11,2 cm en weegt 85 gram. Het is een elastische zwachtel zonder een niet verklevend wondkompres en is gemaakt van 60% katoen en 40% synthetische garen. Bevat een drukklem van polycarbonaat en een waterbestendige sluitklem. Moet een ISO 9001 en ISO 13485 certificering hebben.

   Vluchtmasker

   Dit is adembescherming en moet effectief beschermen tegen verschillende soorten rook. Moet goed aansluiten op het gezicht. Moet voldoen aan NEN-EN 404:2005.

   Wondsnelverband

   Bestaat ui een steriel, vocht opnemend niet verklevend wondkussen. Aan de ene kant zitten er 1 of 2 hechtpleister met een harde strip en aan de andere kant heeft het een lange elastische zwachtel (50 cm lang). Zwachtels zijn op een readymade (zigzag) manier gevouwen. Moet een ISO 9001/ ISO13485 certificering hebben.

   Zaklamp LED

   Een slagvast polycarbonaat zaklamp die explosieveilig is. Moet voldoen aan ATEX directive 94/9/EG: eisen voor potentieel explosieve omgevingen.

   Zalfkompres

   Kan niet gebruikt worden voor brandwonden. Is steriel en gemaakt van vaseline impregnatie of katoengaas met paraffine of synthetisch van een gebreid rayon (kunststofvezel). Is doordrenkt met een emulsie van water en olie.

    

   Verpakking

   Kwaliteitseisen

   Verpakking van de set

   Er zitten geen eisen aan de vorm van de verpakking, maar hij moet wel goed afsluiten, vochtbestendig en stevig zijn. Ook moet de verpakking een sealing of sluiting hebben die bij de verkoop nog niet geopend is door anderen. Ook moet er een inhoudsopgave aan de buitenkant zitten.

   Verpakkingen

   Het liefst zijn de verpakkingen aan tenminste een kant doorzichtig. Hierdoor wordt het makkelijker om eventuele beschadigingen vanaf de buitenkant te zien. De houdbaarheidsdatum van steriele producten moet op een duidelijk plek aangegeven worden. De verpakkingen moeten makkelijk kunnen worden opengemaakt. Alle verpakkingen dienen ook vochtbestendig te zijn, ze moeten 8 uur in een ruimte van 85% luchtvochtigheid kunnen staan zonder zichtbare verandering.

    

   Wilt u meer weten over verbandozen, klik dan op onderstaande button.

    

    

   Bij vragen kunt u contact opnemen via onderstaande gegevens.

    

   Tel: +31 (0)88 730 5800
   Fax: +31 (0)88 730 5810
   E-mail: [email protected]

    

   « terug

    

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »