Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Team EVAC - Woensdag 1 Juli 2021

   De nieuwe 2021 richtlijnen voor eerste hulp in Nederland

   Donderdag 17 Juni 2021 zijn de nieuwe richtlijnen eerste hulp in Nederland gepubliceerd. Het opstellen van nieuwe richtlijnen is een initiatief van het Rode Kruis, het Oranje Kruis, het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening en de Nederlandse reanimatie raad. De nieuwe richtlijnen zijn gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke inzichten en praktijkexpertise en zijn ervoor bedoeld om de kwaliteit van het verlenen van eerste hulp te verbeteren.

    

   In dit blogartikel zetten we alle aanpassingen samenvattend op een rij en brengen we u op de hoogte over alles wat u moet weten over de 2021 richtlijnen voor eerste hulp in Nederland (NREH).

    

   Waarom wordt het NREH opgesteld?

   Het opstellen van het NREH zorgt ervoor dat iedereen in Nederland dezelfde handelingsperspectieven bij het verlenen van eerste hulp volgt. Zo krijgen slachtoffers de beste hulp en sluit de hulpverlening goed aan op de professionele zorgverlening.

    

   Reden van het aanpassen van de 2016 NREH

   Zoals gepland zijn de NREH richtlijnen in 2021 aangepast. Dit om te voorkomen dat de richtlijnen niet meer overeenkomen met nieuwe nationalen en internationale inzichten, regelgeving, richtlijnen, normen en protocollen.

    

   De verwachting is dat de NREH van 2021 over 5 jaar wordt vernieuwd.

    

   De belangrijkste wijzigingen

   Toevoeging van mentale eerste hulp

    

   In de onze huidige maatschappij spelen psychische ziekten en klachten steeds vaker op. De kans dat eerste hulpverleners hiermee in aanraking komen vergroot dus ook. De basis van mentale eerste hulp is oprechte aandacht voor de persoon in nood.

    

   U kunt het slachtoffer proberen te kalmeren door de volgende handelingen.

    

   1. Praat rustig en duidelijk
   2. Houd oogcontact (zonder te staren en als het cultureel passend is)
   3. Neem een actieve, open luisterhouding aan
   4. Geef aan dat u de persoon wilt helpen en indien het gegarandeerd is kunt u aangeven dat het slachtoffer veilig is
   5. U kunt het slachtoffer afleiden of een fysieke afstand creëren tot eventuele omstanders en/of betrokkenen
   6. Verwijs het slachtoffer eventueel door naar professionele hulpverleners

    

   Aangescherpte aanwijzingen voor alarmering van medische hulp

    

   Betreft de aanwijzingen voor het alarmeren van medische hulp zijn er verschillende toevoegingen en wijzigingen op de manier van verwoording aangebracht. De 2021 NREH heeft de volgende richtlijnen opgesteld gericht op het alarmeren van medische hulp. De richtlijnen zijn op basis van het NREH 2021 beschreven.

    

   • Bij oncontroleerbare problemen met ademhaling, luchtwegen of circulatie belt de eerstehulpverlener 112.
   • Deze heeft ook een globaal overzicht over het aantal slachtoffers (liggend, zittend en lopend). De meldkamercentralist schat de benodigde inzet van hulpdiensten in als er een incident heeft plaatsgevonden met meerdere slachtoffers.
   • Indien er meerdere slachtoffers zijn, verleent de hulpverlener eerste korte levensreddende handelingen, zoals het stoppen van bloedingen en het vrijmaken van de luchtweg.
   • De hulpverlener schakelt bij het verlenen van korte levensreddende handelingen indien mogelijk hulp van het slachtoffer, andere slachtoffer of eventuele omstanders in. Op deze manier worden alle slachtoffers zo snel mogelijk geholpen.
   • In onder andere de volgende situaties dient u 112 te bellen:

    • Ernstige problemen op straat, in bedrijven of in de openbare ruimte (verstoring van de openbare orde)
    • Indien het slachtoffer een stoornis in het bewustzijn na een ongeval heeft (ook na enkele uren of een dag)
    • Indien het slachtoffer bewusteloos is
    • Bij ernstige allergische reacties, hevige benauwdheid, het inademen van gevaarlijke stoffen
    • Het slachtoffer heeft pijn op de borst/ last van onbekende hartklachten
    • Het slachtoffer is in shock en/of hoest of braakt puur of bijna puur bloed op, meer dan enkele druppels
    • Wanneer het slachtoffer hevige hoofdpijn na een beroerte, epileptische aanval of na enkele dagen of weken na een ongeval heeft
    • Indien u vermoedt dat er schedel-hersenletsel aanwezig is
    • Bij sufheid bij onderkoeling/oververhitting
    • Ernstige brandwonden

   • De eerstehulpverlener dient, indien het slachtoffer het niet zelf kan, in andere gevallen eerst de huisarts of spoedeisend hulp te bellen.

    

   Aangepaste reanimatietechniek bij kinderen en baby’s

    

   Volgens de 2021 NREH richtlijnen wordt er bij het reanimeren van kinderen en baby’s onderscheid gemaakt tussen twee situaties.

    

   Situatie 1. De hulpverlener is alleen en er is niemand aanwezig om 112 te bellen maar heeft wel een telefoon bij, beadem dan eerst 5 keer en bel vervolgens 112.

    

   Situatie 2. De hulpverlener is alleen en er is niemand aanwezig om 112 te bellen maar de hulpverlener heeft ook geen telefoon bij zich, reanimeer dan eerst gedurende 1 minuut het slachtoffer.

    

   Volg verder richtlijnen voor eventueel AED gebruik en reanimeer kinderen indien noodzakelijk vervolgens door 15 compressies en 2 beademingen af te wisselen. Gebruik tijdens het gebruiken van een AED bij kinderen kinderelektronen. Deze zijn namelijk speciaal gemaakt voor het kinderlichaam.

    

   Onderwerpen die niet meer terug te vinden zijn in de 2021 NREH

   De volgende drie onderwerpen die in de NREH van 2016 wel genoemd zijn, komen in de NREH van 2021 niet meer voor. De bijbehorende klachten en/of verschijnselen komen op een andere manier terug in de NREH van 2021.

    

     • Vogelgriep/Schmallenbergvirus
     • Tropische ziekten
     • Bananenspin

    

   Wat heeft EVAC u te bieden?

   Bij EVAC kunt u terecht voor een ruim assortiment aan EHBO-materialen die uitkomst bieden bij het verlenen van eerste hulp bij een ongeval.

    

    

   Wilt u het gehele document van de NREH 2021 richtlijnen klik dan hier.

    

   Vond u dit artikel interessant en wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogartikelen, volg ons dan op Facebook.

    

   Mogelijk vindt u de volgende artikelen ook interessant

    

    

    

   Nieuws & updates

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »