Sluiten

Categorieën

Filters

      Brandwonden behandelen

       

      Een brandwond is een vervelende beschadiging van de huid die ontstaan is door het in contact komen met warmte, chemische stoffen of door langere tijd onder stroom te staan. Nadat de huid verbrand is, moet er meteen gehandeld worden om blijvende schade te voorkomen/verminderen.

      Soorten brandwonden

      Hieronder staat een overzicht met de verschillende brandwonden.

       

      Soort brandwond

      Kenmerken

      1e graad brandwond

      Bij een eerstegraads brandwond krijgt de huid een roze/rode kleur. Het verbrande stuk huid is droog, kan gezwollen zijn en is pijnlijk.

      Oppervlakkige 2e graad brandwond

      De huid is flink beschadigd en krijgt een glanzende roze/rode kleur met blaren. De wond is nat, voelt soepel en is pijnlijk.

      Diepe 2e graad brandwond

      Bij een diepe 2e graad brandwond is de huid tot diep in de lederhuid beschadigt. De huid krijgt een rood/witte kleur, ziet er nat uit, heeft blaren, voelt soepel en is pijnlijk.

      3e graad brandwond

      De huid is tot in het onderhuids vetweefsel ernstig beschadigt. De huid krijgt een witte, beige tot donkerbruine kleur. Doordat de zenuwen zijn aangetast, is de wond zo goed als pijnloos. Verder ziet de wond er droog, leerachtig uit en is de wond stug.

       

      Wat te doen bij brandwonden?

      Stap 1. Bepaal de graad van de brandwond.

       

      Stap 2. Bel 112 als het slachtoffer grote 2e of 3e graad brandwonden heeft. In alle andere gevallen kunt u de huisartsenpost bellen.

       

      Stap 3. Verwijder alle sierraden op en rondom de wond om afknellen door een mogelijke zwelling te voorkomen. Verwijder kleding als deze los op de wond ligt. Mocht dit niet het geval zijn, laat vastzittende kleding ten alle tijden zitten en houd de kleding nat.

       

      Stap 4. Koel de wond 10 tot 20 minuten met zacht stromend kraanwater. Let erop dat de temperatuur van het water tussen de 15 en 30 graden blijft.

       

      Stap 5. Dek de wond af met een gemetalliseerd verband, brandwondenkompres of ander niet-klevend kompres. Gebruik alleen steriel verband. Heeft u geen steriel verband tot uw beschikking, gebruik dan een schone theedoek, stoffen servet/zakdoek, plastic huishoudfolie, een schone plastic zak of een schoon laken.

      Brandwondenkompres

      Een brandwondenkompres is een kompres speciaal voor brandwonden. Het kompres is doordrenkt met brandwondengel. Brandenwondengel werkt pijnstillend, haalt de warmte uit de wond en beschermt de wond tegen vuil en irritatie. Deze gel is ook los verkrijgbaar.

       

       

       

      « terug

       

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking