Sluiten

Categorieën

Filters

   Beschermingsmiddelen

    

   Onder beschermingsmiddelen vallen alle producten die een persoon beschermen tijdens verschillende werkzaamheden tegen risico’s die de gezondheid en veiligheid kunnen bedreigen. Door beschermingsmiddelen te gebruiken, kan het uitvallen van werknemers door ongevallen en ziekten worden voorkomen. Als beschermingsmiddelen goed worden gebruikt, beschermen ze kwetsbare lichaamsdelen zoals het hoofd, de ogen, de oren en de handen. Door ze op een juiste manier te gebruiken wordt letsel en financiële schade beperkt.

    

   Op werkplaatsen waar er gevaar voor de veiligheid of gezondheid aanwezig is, is het verplicht om genoeg beschermingsmiddelen te hebben. Ook is het verplicht om deze beschermingsmiddelen goed te onderhouden en te vervangen waar nodig is. Elk bedrijf heeft andere gevaren dus elk bedrijf heeft ook verschillende beschermingsmiddelen nodig. Ook mogen werknemers geen overlast krijgen van de beschermingsmiddelen als ze die moeten gebruiken. Hieronder worden de beschermingsmiddelen uitgelegd en …

   Oogbescherming

   Om schade aan de ogen te voorkomen wordt oogbescherming gebruikt. Vaak kunnen kleine en onzichtbare stoffen al veel (onherstelbare) gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om bij verschillende werkzaamheden een veiligheidsbril te dragen. Vooral als u werkt met hitte, uv-straling, gevaarlijke stoffen, vloeistoffen of ziekteverwekkers raden wij het aan om een veiligheidsbril te dragen.

    

   Veiligheidsbrillen die op elkaar lijken, kunnen toch verschillend zijn. Om na te gaan of je een bepaald type kunt gebruiken voor de werkzaamheden, is het belangrijk om de specificaties te checken. Ook moet er in de gebruiksaanwijzing staan tegen welke risico’s een bepaalde veiligheidsbril beschermt.

    

    

   Gehoorbescherming

   Om schade aan de oren te voorkomen wordt gehoorbescherming gebruikt. Helaas is slecht horen als gevolg van lawaai op het werk vaak voorkomend. Omdat gehoorschade niet levensbedreigend is en omdat gehoorschade langzaamaan erger wordt, vergeten veel mensen om gehoorbescherming te dragen.

    

   Slechthorendheid kan beginnen bij geluiden vanaf 80 dB. Boven deze waarde moeten werkgevers gehoorbescherming aanbieden. Als de dagdosis van geluid gemiddeld boven de 85 dB zit, is de werknemer verplicht om gehoorbescherming te gebruiken. Bij geluiden van 83 dB mag een werknemer maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming werken om geen tot weinig gehoorschade te krijgen. In de overige uren van die dag mag de werknemer dan ook geen hoog geluid meer horen.

    

    

   Mondmaskers

   Mondmaskers worden gebruikt als de lucht in de ruimte ongeschikt is om in te ademen. De lucht kan bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen bevatten, bij inademing een ziekte veroorzaken of te veel of te weinig zuurstof bevatten. De risico’s van het inademen van gevaarlijke stoffen zijn vaak verschillend. Het ligt namelijk aan de soort stof, de hoeveelheid en hoelang iemand moet werken in de vervuilde lucht.

    

   De volgende klachten kunnen ontstaan wanneer iemand gevaarlijke stoffen inademt:

    

   • Kortademigheid
   • Benauwdheid
   • Keelklachten
   • Hoesten
   • Hoofdpijn

    

   Voor het werken in verschillende ruimtes, zijn er verschillende mondmaskers:

    

   • Filtermaskers: deze maskers bieden de minste bescherming van de beschreven maskers hieronder. De maskers kunnen gebruikt worden wanneer er kleine deeltjes, fijnstof en nevel, vrijkomen.
   • Halfgelaatmaskers: deze maskers bedekken alleen de neus, mond en de kin. Deze maskers sluiten beter aan op het gezicht, waardoor de kans kleiner is dat er schadelijke stoffen worden ingeademd.
   • Volgelaatmaskers: deze maskers bedekken de kin, mond, neus en het gezicht. Ze beschermen dus ook de ogen. Tegen welke stoffen deze maskers bescherming bieden is afhankelijk van de gekozen filter.

    

    

   Werkhandschoenen

   Bij sommige werkzaamheden zijn handen extra kwetsbaar. Bijvoorbeeld bij het werken met gevaarlijke stoffen of bij het gebruik van bepaalde gereedschappen. Door de juiste handschoenen te gebruiken worden de handen beschermt tegen schade.

    

   Werkhandschoenen kunnen handen beschermen tegen vloeistofspetter van gevaarlijke vloeistoffen, infraroodstraling, uv-straling, kou, ioniserende straling, stof en splinters. Bij sommige werkzaamheden is het belangrijk dat de polsen en/of onderarmen ook beschermt zijn, bijvoorbeeld het werken met gevaarlijke vloeistoffen, glas of staal. Handschoenen die bescherming bieden tegen alle soorten chemicaliën tegelijk bestaan niet. Op basis van de meest chemische stof waartegen de handschoenen moet beschermen, moet de geschikte handschoen worden gevonden.

    

    

   Veiligheidshelmen

   Veiligheidshelmen worden gebruikt om letsel aan het hoofd te voorkomen. Op veel productiebedrijven en in de bouw is het dragen van een helm verplicht. Een helm kan bescherming bieden tegen vallende voorwerpen, uv-straling, gevaarlijke stoffen en ioniserende straling.

    

    

    

    

   « terug

    

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking