Sluiten

Categorieën

Filters

   Welk gaas/kompres moet ik gebruiken?

    

   Een kompres is een essentieel medisch hulpmiddel in de moderne wondverzorging en genezing. Met zijn ontwerp en diverse toepassingsmogelijkheden speelt een kompres een cruciale rol bij het behandelen, beschermen en bevorderen van het genezingsproces van diverse wonden en verwondingen. Of het nu gaat om het absorberen van vocht, het voorkomen van infecties, het verminderen van pijn of het bevorderen van een gezonde omgeving voor genezing, een kompres staat centraal in de zorg die wordt geboden.

   In dit artikel informeren we u over de verschillende kompressen en waarvoor u de kompressen het best kunt gebruiken.

    

   Wat is een kompres?

   Een gaaskompres (gaasje) of een wondkompres is een soort doekje van gaas dat gebruikt wordt om een wond die ontstaan is te reinigen, te ontsmetten en af te dekken. Kompressen kunnen zowel steriel als niet steriel verpakt worden. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten kompressen verkrijgbaar, van een zalfkompres tot een gemetalliseerd wondkompres, er is voor elke situatie wel een geschikt kompres.

   Een kompres wordt vaak in combinatie met een hechtpleister of verband gebruikt.

    

   Het verschil tussen Steriele- en Niet-Steriele kompressen

   Een steriel kompres is vrij van micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Deze kompressen zijn apart verpakt om het risico op infecties bij wondverzorging en medische procedures te minimaliseren. Een niet-steriel kompres is niet vrij van micro-organismen en wordt over het algemeen als schoon beschouwd maar niet gesteriliseerd.  Deze kompressen worden vaak gebruikt voor situaties waarbij het risico op infectie lager is, zoals het verbinden van oppervlakkige wonden en in gevallen waarbij absolute steriliteit niet vereist is. Daarom hoeven deze kompressen niet per stuk verpakt te worden.

    

   Onderstaand lichten wij de 9 meest gebruikte kompressen kort toe én benoemen wij de specifieke kenmerken.

    

   1. Hydrofiele kompressen 

   Een hydrofiel gaaskompres, ook wel bekend als een hydrofiel verband, is een medisch verband dat is ontworpen voor wondverzorging. Het is rafelvrij gevouwen en gemaakt van een licht en zacht materiaal dat vocht goed absorbeert en doorlaat. Hydrofiel gaaskompressen worden veel gebruikt in de medische wereld voor het reinigen en afdekken van wonden, vooral diegenen die vocht afscheiden.

   Kenmerken:

   • goede absorptie van vocht, bloed of pus;
   • zacht en ademend materiaal en zeer geschikt voor op gevoelige of kwetsbare huidgebieden;
   • voor gebruik bij droge of licht vocht afgevende wonden en ideaal om kleine wonden, huid of instrumenten te reinigen.

    

        2. Niet verklevend wondkompres

   Een niet-verklevend kompres, ook wel een niet-klevend verband genoemd, is een medisch verband dat specifiek is ontworpen om niet aan wonden of de huid te kleven tijdens het genezingsproces. Dit type kompres is vooral handig voor het verzorgen van wonden waarbij het risico bestaat dat het verband en het genezende weefsel aan elkaar blijven plakken, wat ongemak en potentieel letsel bij het verwijderen kan veroorzaken.

   Kenmerken:

   • het oppervlak van het kompres is behandeld zodat het niet aan de wond blijft kleven;
   • ongestoord genezingsproces, doordat het kompres niet aan de wond kleeft;
   • voor gebruik bij chirurgische wonden, schaaf-, snij- en brandwonden.

    

        3. Absorberende kompres

   Een absorberend kompres is een medisch verband dat is ontworpen om vocht, zoals bloed, wondafscheiding en andere vloeistoffen, effectief op te nemen en vast te houden. Dit type kompres wordt gebruikt om de wondomgeving schoon en vochtig te houden, wat bevorderlijk is voor de genezing van wonden.

   Kenmerken:

   • snelle absorptie en verspreiding van vocht waardoor het wordt weggehouden van de wond en de huid, zodat infecties voorkomen worden en een vochtige omgeving behouden blijft voor een goede wondgenezing;
   • comfortabel en hygiënisch voor patiënten en in verschillende diktes verkrijgbaar;
   • voor gebruik bij behandeling van chirurgische incisies, brandwonden, zweren, en andere exsudatieve wonden.

    

        4. Snelverband kompres

   Een snelverband kompres, ook wel bekend als een snelverband, is een type verband dat specifiek is ontworpen voor snelle en eenvoudige wondverzorging. Het combineert een absorberend kompres met een elastische fixatieband. Snelverbanden zijn vooral handig bij het verbinden van snijwonden, schaafwonden en andere oppervlakkige wonden, omdat ze snel kunnen worden aangebracht zonder extra verbandmiddelen zoals tape of verband.

   Kenmerken:

   • eenvoudig aan te brengen, het kompres is al bevestigd aan een elastische fixatieband;
   • ideaal in situaties waarbij directe en snelle wondverzorging vereist is (sport of eerste hulp);
   • aanbevolen in EHBO trommels omdat ze ook handig zijn voor mensen zonder EHBO kennis.

    

        5. Zalfkompres

   Een zalfkompres is een medisch hulpmiddel dat bestaat uit een verband of gaasje dat is geïmpregneerd met een medicinale zalf (parafine) of crème. Het wordt gebruikt om lokale behandeling en verzorging van wonden, huidproblemen en andere aandoeningen mogelijk te maken. Het zalfkompres houdt de wond soepel, voorkomt verkleving en vermindert de pijn.

   Kenmerken:

   • goede wondgenezing bij kleine snij- of schaafwonden;
   • voor huidaandoeningen, uitslag of 1e en 2e graads brandwonden met intacte blaren;
   • lucht en vocht doorlatend zodat wondvocht wordt doorgevoerd naar een secundair verband.

    

        6. Metalline kompres

   Een metalline kompres, ook wel bekend als een metalline verband, is een soort medisch verband dat is samengesteld uit een niet-klevend gaasje dat is bedekt met een dunne laag metaalfolie. Het doel van de metalline laag is om het verband zelf minder aan de wond of het genezende weefsel te laten kleven, terwijl het gaasje eronder vocht kan absorberen en bescherming biedt aan de wond.

   Kenmerken:

   • de metaalfolie voorkomt dat het kompres aan de wond blijft plakken;
   • goede absorptie van vocht, zoals bloed of wondafscheiding;
   • ideaal bij verschillende soorten wonden zoals schaaf-, brand- en chirurgische wonden.

    

        7. Hemostatisch kompres

   Een hemostatisch kompres is een medisch hulpmiddel dat is ontworpen om bloedingen te stoppen of te controleren. Het wordt gebruikt om bloedverlies te beperken en te voorkomen dat wonden blijven bloeden. Hemostatische kompressen worden vaak gebruikt in situaties waar snelle bloedstolling cruciaal is, zoals in de spoedeisende hulp, chirurgische ingrepen, traumatische verwondingen, en bij patiënten die bloedingsstoornissen hebben. Ze zijn vooral handig in noodsituaties waar de bloeding moeilijk te beheersen is met traditionele drukverbanden

   Kenmerken:

   • bevatten stoffen zoals cellulose, chitosan, calciumzouten, glasvezels of polymeren die het stollingsproces versnellen;
   • het gebruik van hemostatische kompressen vereist echter wel specifieke kennis en training!

    

        8. Brandwondenkompres

   Een brandwondenkompres is een medisch hulpmiddel dat specifiek is ontworpen voor de behandeling van brandwonden. Het bestaat meestal uit een verband of gaasje dat is geïmpregneerd met een speciale zalf die bedoeld is om de pijn te verlichten, infecties te voorkomen en de genezing van brandwonden te bevorderen. Brandwondenkompres worden gebruikt om de getroffen huid te beschermen en te verzorgen na een thermische verwonding, zoals door hete vloeistoffen, vuur, stoom of andere bronnen van hitte. Bij het gebruik van een brandwondenkompres is het essentieel om de instructies van een medisch professional op te volgen. In geval van ernstige brandwonden of als er twijfels zijn over de juiste behandeling, is het raadzaam om onmiddellijk medische hulp in te schakelen.

   Kenmerken:

   • de zalf in het kompres koelt, verlicht de pijn en minimaliseert de ontwikkeling van de brandwond;
   • kleeft niet aan de wond en werkt ontsmettend en bacteriedodend;
   • veilige en efficiënte koelmethode van brandwonden.

    

        9. Oogkompres

   Een oogkompres is een speciaal soort kompres dat is ontworpen om comfortabel en veilig over het oog te worden geplaatst om verschillende oogaandoeningen te behandelen of te verlichten. Oogkompressen worden vaak gebruikt om het oog te beschermen, vocht vast te houden, irritatie te verminderen en genezing te bevorderen.

   Kenmerken:

   • toepassing bij oogontsteking, na oogchirurgie, verlichting van oogirritatie of bij droge ogen.

    

   Wat heeft EVAC u te bieden?

   Evac biedt u een ruim assortiment van verschillende soorten kompressen aan die in alle mogelijke situaties toepasbaar zijn. Deze kompressen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en verpakkingseenheden.

    

   Voor meer informatie neemt u contact met ons op via telefoonnummer 0800-730 5800 of via e-mail [email protected].

    

   « terug

    

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking