Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Team EVAC - Maandag 1 Augustus 2021

   Het verschil tussen 8 verschillende kompressen

   In de EHBO-wereld zijn er veel materialen die erg op elkaar lijken, maar toch net andere eigenschappen hebben, en in toepasbaarheid verschillen. Dit geldt ook voor kompressen.

    

   In dit artikel informeren we u over de verschillende kompressen en waarvoor u de kompressen het best voor kunt gebruiken.

    

   Wat is een kompres?

   Een gaaskompres (gaasjes) of een wondkompres is een soort doekje van gaas dat gebruikt wordt om een wond die ontstaan is te reinigen, te ontsmetten en af te dekken. Kompressen kunnen zowel steriel of niet steriel verpakt worden. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten kompressen verkrijgbaar, van een zalfkompres tot een gemetalliseerd wondkompres, er is voor elke situatie wel een.

    

   Een kompres wordt vaak in combinatie met een hechtpleister of verband gebruikt.

    

   Het verschil tussen steriele en niet-steriele producten

   In het geval van een steriel product, is het product vrij van ziektekiemen. Steriele producten worden gebruikt om infecties van wonden te voorkomen. Ook worden steriele producten altijd per stuk verpakt. Controleer elk half jaar of eventuele steriele producten niet over datum zijn en vervang deze tijdig.

    

   Een niet-steriel product bevat mogelijk wel ziektekiemen en hoeft ook niet per stuk verpakt te worden.

    

   Verschillende soorten kompressen

    

   Zalfkompres steriel

   Een zalkompres is een kompres gemaakt van katoengaas met een parafine impregnatie. Door gebruik te maken van een zalfkompres blijft de wond soepel, voorkomt verkleving en vermindert de pijn. Het is een lucht- en secreet doorlatend kompres dat wondvocht doorvoert naar een secundair verband.

    

   Bij vochtafgevende wonden, zoals schaafwonden, 1ste of 2e graads brandwonden met intacte blaren, nagelextracties en huistransplantaten, is een zalfkompres zeer geschikt om te gebruiken.

    

   Brandwondenkompres

   Een brandwondenkompres bestaat uit een gaasje die doordrenkt is met een brandwondengel. Deze brandwondengel neemt de hitte uit de wond waardoor het verkoelend werkt en ook werkt de gel pijnverlichtend. 

    

   Brandwondkompressen zijn zeer geschikt om te gebruiken bij 1ste, 2e en 3de graads brandwonden, maar ook bij eventuele snij- en schaafwonden.

    

   Hydrofiel gaaskompres

   Eigenschappen van een hydrofiel gaaskompres zijn dat het kompres rafelvrij is gevouwen, ademend en zacht is, een hoge absorptie en treksterkte heeft en het kompres gemaakt is van ontvet en gebleekt katoen.

    

   Het wordt geadviseerd een hydrofiel gaaskompres te gebruiken bij droge of licht vochtafgevende wonden. Ook kunt u dit gaaskompres goed gebruiken om wonden, huid of eventuele instrumenten droog te deppen of reinigen.

    

   Niet verklevend wondkompres

   Het niet verklevend wondkompres is zo gemaakt dat het niet aan een wond vast blijft plakken. Daarbij absorbeert het vocht goed en zijn beide zijde geschikt om op de wond te plaatsen. 

    

   Een niet verklevend wondkompres is zeer geschikt om te gebruiken bij sneldrogende wonden en brandwonden. Daarnaast heeft dit kompres dezelfde toepassings- en gebruiksmogelijkheden heeft als een metaline kompres.

    

   Gemetalliseerd wondkompres (metaline kompres)

   Het veel gebruikte gemetalliseerd wondkompres bestaat uit een kompres met een aluminium laag die er voor zorgt dat het kompres niet aan de wond blijft plakken. Daarbij is het kompres vochtdoorlatend. 

    

   Net als het niet verklevend wondkompres is dit kompres zeer geschikt om te gebruiken bij sneldrogende wonden en brandwonden.

    

   Adsorberend kompres

   Een adsorberend kompres bestaat uit een dikke adsorberende laag van watten. He verband kleeft niet vast aan de wond en is luchtdoorlatend. De achterkant/bovenkant van het kompres bestaat uit een vochtwerende laag waardoor doorlekken wordt voorkomen. 

    

   Het kompres is zeer geschikt om te gebruiken bij exsudatieve wonden.

    

   Oogkompres

   Een oogkompres is een kompres dat speciaal is aangepast aan de vorm en gevoeligheid van het oog. Door de ovale vorm blijft het kompres goed zitten en de zachte wattenvulling zorgt voor extra bescherming en comfort.  Ook adsorbeert het kompres tranen en eventuele ander afscheidingen zeer goed.

    

   U kunt een oogkompres zeer goed gebruiken om de oogbeweging te minimaliseren nadat er een vreemd voorwerp in is gekomen, na een operatie, bij een ontstoken oog of om zalf of dergelijke aan te brengen op het oog.

    

   Zoogkompres

   Veel vrouwen die ooit zijn bevallen kennen het wel, een zoogkompres. Dit is een kompres dat een vrouw aanbrengt op de borst/tepel om er voor te zorgen dat lekkende moedermelk opgevangen wordt.  Zoogkompressen zijn zeer adsorberend en hebben een drooghoudlaagje die er voor zorgt dat de borst droog blijft.

    

   Wat heeft EVAC u te bieden?

    

   EVAC biedt u een ruim assortiment van verschillende soorten kompressen aan die in vele situaties toepasbaar zijn. De meeste kompressen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen.

    

   Naast kompressen bieden we u een ruim assortiment van gebruiksmaterialen aan die u mogelijk in combinatie met een kompres kunt gebruiken.

    

    

    

   Wilt u op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws en nieuwe blogartikelen? Volg ons dan op Facebook.

    

   Nieuws & updates

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »