Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Team EVAC - Maandag 19 September 2021

   HACCP EHBO-materialen HORECA en voedingsindustrie

   Tijdens het werken met en/of verwerken van voedingsmiddelen gelden er HACCP-regels. Volgens deze regelgeving moeten ook de EHBO-materialen voldoen aan verschillende eisen. In dit artikel leest u wat de HACCP-regelgeving inhoudt en wat dit betekent voor uw EHBO-materialen.

    

   Waar staat HACCP voor?

   Het voedselveiligheidssysteem HACCP staat voor “Hazard Analysis and Critical Control Points”. Het is een veiligheidssysteem om te voorkomen dat de veiligheid van ons voedsel in gevaar komt. Het systeem is in de jaren 60 door NASA bedacht om het eten van astronauten te controleren.

   Bedrijven die gericht zijn op het werken met en/of verwerken van voedingsmiddelen moeten volgens de Europese wetgeving verplicht een voedselveiligheidsplan opstellen volgens de HACCP-regels. Dit plan wordt ook wel het HACCP-plan genoemd.

    

   Het HACCP-plan opstellen

   Er zijn twee mogelijkheden om aan de HACCP-wetgeving te voldoen. U kunt namelijk zelf een HACCP- plan opstellen die aan alle richtlijnen voldoet om deze vervolgens door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te laten beoordelen. De tweede optie is om een goedgekeurde hygiënecode te gebruiken. Door volgens een goedgekeurde hygiënecode te werken voldoet u automatisch aan de wet.

    

   De 7 HACCP principes

   Bij het opstellen van een HACCP-plan is het belangrijk dat u rekening houdt met de volgende 7 principes. Om verwarring te voorkomen zijn de 7 principes letterlijk overgenomen van de NVWA.

   1. Inventariseer alle potentiële gevaren en wijs de reële gevaren aan.
   2. Ga na welke maatregelen er nodig zijn om het gevaar te beheersen en stel de kritische beheerspunten (CCP's) vast. Dit zijn punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen, geëlimineerd of tot een aanvaardbaar niveau kan worden teruggebracht.
   3. Geef per CCP de kritische grenzen aan.
   4. Stel vast hoe de CCP's bewaakt worden.
   5. Leg de correctieve acties vast per CCP. Correctieve acties zijn nodig wanneer de monitoring aangeeft dat het CCP niet wordt beheerst. De correctieve acties kunnen nodig zijn op het product en/of het proces en moeten leiden tot herstel van de veiligheid.
   6. Pas verificatie toe. Verificatie is een periodieke controle om na te gaan of de HACCP-aanpak effectief is, of om na te gaan of de beheersing van een CCP effectief is. Verificatie laat dus zien of de werkwijze tot voldoende veiligheid leidt.
   7. Houd documentatie en registraties bij. Documentatie wil zeggen dat de systeemopzet vastgelegd moet worden. Registratie is het verplicht vastleggen van bepaalde onderdelen van de systeemuitvoering.

    

   Wat betekent de HACCP-wetgeving voor uw EHBO-materialen?

   HACCP EHBO-materialen zijn in plaats van een beige of wit, blauw gekleurd . Dit is namelijk een kleur die niet in de natuur voorkomt en daardoor visueel goed zichtbaar is tussen de natuurproducten uit de voedingsindustrie. Daarnaast zijn de meeste HACCP-pleisters elektromagnetisch detecteerbaar doordat er een dunne aluminium laag onder het wondpad geplaatst is. 

   Wij bieden ook HACCP x-ray pleisters aan. Dit zijn speciale pleisters die zichtbaar zijn op röntgendetectoren. Dit komt doordat deze pleister voorzien zijn van een x-ray draad die onder het wondpad zit. In voedselindustrie kan deze pleister heel gemakkelijk gedetecteerd worden, waardoor de voedselveiligheid kan worden gewaarborgd. Alle HACCP pleisters zijn watervast waardoor deze bijvoorbeeld na het desinfecteren of wassen van handen niet loslaten. 

    

   Een geschikte HACCP EHBO -koffer

    

   Bij EVAC zijn we gespecialiseerd in alle soorten EHBO-materialen en dus bieden we ook HACCP goedgekeurde EHBO-materialen aan.

    

   Een zeer geschikte EHBO-koffer voor bedrijven die gefocust zijn op het werken met en/of verwerken van voedingsmiddelen is de HEKA Verbanddoos BHV-basis HACCP. Dit is een verbanddoos die zowel voldoet aan de HACCP-richtlijnen als die van het Oranje Kruis.

    

   Heka verbanddoos HACCP

    

   Losse HACCP-pleisters

   Het wordt geadviseerd om naast een EHBO-koffer een aantal producten, zoals pleisters, die vaker gebruikt worden ook los aan te schaffen. Op deze manier hoeft u voor een relatief kleine verwonding, zoals een sneetje of schaafwond, niet de EHBO-koffer te open en blijft deze geschikt voor gebruik tijdens een noodsituatie. In het geval van pleisters kan een Salvequick Pleisterdispenser blauw detecteerbaar HACCP uitkomst bieden.

    

   Losse HACCP EHBO-materialen

   Indien u al een EHBO-koffer heeft maar deze niet meer compleet is, kunt u deze aanvullen met de los aangeboden artikelen. Ook kunt u deze artikelen gebruiken om uw EHBO-materialen collectie uit te breiden met artikelen die in eerste instantie niet in uw EHBO-koffer zitten maar u wel noodzakelijk acht om de veiligheid te waarborgen. 

    

   Wat heeft EVAC u te bieden?

   Bij EVAC kunt u terecht voor een ruim assortiment aan EHBO-koffers waaronder de HEKA Verbanddoos BHV-basis HACCP.

    

    

   Naast EHBO-koffers kunt u ook bij EVAC terecht voor losse HACCP EHBO-materialen die u kunt gebruiken om uw EHBO-koffer aan te vullen of uit te breiden.

    

    

   Vond u dit artikel interessant en wilt u op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws en nieuwste blogs? Volg ons dan op Facebook.

    

    

   Nieuws & updates

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »