Sluiten

Categorieën

Filters
      Team Evac - Donderdag 23 April 2023

      Alles wat u moet weten over Teken

      Alles wat u moet weten over Teken

      De klok is weer verzet, en de lente is weer begonnen! Voor veel mensen een reden om weer lekker naar buiten te gaan en van de natuur te genieten. Helaas is dit ook de periode waarin teken actief worden. In deze blog vertellen wij u alles over teken, en vooral ook hoe u tekenbeten kunt herkennen en voorkomen.

       

      Wat zijn Teken?

      Een teek is een dier die valt onder de spinachtigen en zich voedt met het bloed van bepaalde dieren en mensen. De teek bijt zich vast in de huid van de ‘gastheer’ en zuigt zich vervolgens vol met bloed. In het begin is de teek zwart van kleur en slechts enkele millimeters groot. Maar naarmate hij meer bloed opzuigt kan hij wel 100 x zo groot worden en soms grijs of bruin van kleur worden. Een teek wordt gemiddeld twee jaar oud en in deze periode gaan ze drie keer op zoek naar een ‘gastheer’.

       

      Waar loop je de meeste kans op teken?

      Teken komen vooral voor in bossen, parken en tuinen. Een teek klimt in struiken of hoog gras en heeft een voorkeur voor een vochtige omgeving. Teken bevinden zich meestal op een hoogte van maximaal 1 meter en wachten daar op een ‘gastheer’. Een teek kan niet springen maar zal zich laten vallen op een voorbijkomend mens of dier.

       

      Waarom zijn teken gevaarlijk?

      Als een teek een ‘gastheer’ heeft gevonden, bijt hij zich vast in de huid om bloed op te zuigen. Doordat de teek zijn speeksel (met verdovende stof) terug spuugt in de wond voelt u niets en kan de teek ongestoord zijn gang gaan. Veel teken zijn echter besmet met bacteriën, en die kunnen zij tijdens het contact met de ‘gastheer’ overbrengen. De bekendste besmetting is de Ziekte van Lyme (borrelia bacterie) met o.a. de volgende symptomen:

      • Een rode kring of vlek rondom de tekenbeet
      • Na een paar dagen of weken: (chronische)moeheid, koorts, hoofd- en spierpijn
      • Pijn in gewrichten

       

      Hoe voorkom je een tekenbeet?

      Als u de natuur ingaat is het belangrijk om uw lichaam goed te bedekken. Dus liefst een lange broek met de sokken eroverheen en een shirt met lange mouwen. Ter bescherming is ook het gebruik van een anti-insect deet spray aan te raden. Hiermee verkleint u de kans op een tekenbeet, maar grondige inspectie van lichaam en kleding blijft zeer aan te raden. Kennisinstituut Stigas maakte de onderstaande informatieve video met meer nuttige informatie.

       

       

      Wat te doen bij een tekenbeet?

      Bent u of uw huisdier ondanks alle maatregelen toch gebeten door een teek, dan is snel handelen noodzakelijk. Hoe langer de teek namelijk blijft vastzitten, hoe hoger de kans op een besmetting. Naast snel handelen is het zeer belangrijk om de teek op de juiste wijze (en in zijn geheel) te verwijderen. Voor het veilig verwijderen van teken hebben wij bij EVAC diverse artikelen in ons assortiment, waaronder de tekenpincet of de tekenlepel.

       

      Mocht u toch klachten krijgen

      Bent u er niet helemaal gerust op dat u de teek tijdig en op de juiste wijze verwijderd hebt.

      Aarzel niet om contact op te nemen met uw huisarts.

       

      Heeft u naar aanleiding van bovenstaande artikel nog vragen? U kunt telefonisch contact opnemen via 088 730 5800 of vul het contactformulier in.

       

      Wist u dat u ook gemakkelijk via een zakelijk account kunt bestellen? EVAC levert dagelijks aan Eerste Hulp-organisaties, wederverkopers én bedrijven.

       

      Wij helpen u dan ook graag verder.

      Nieuws & updates

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking