Bij Water-Jel wordt het principe van hitteonttrekking toegepast. De brandwond wordt gekoeld door de hitte van de beschadigde huid over te dragen naar de Water-Jel gel. De in de diepere huidlagen opgeslagen warmte wordt naar het oppervlak afgevoerd; zo wordt een verdere beschadiging door het zogenaamde “nabranden” voorkomen.
De hitte van de brandwond wordt snel verminderd. Dit heeft de volgende voordelen:
- Merkbare vermindering van doorgaande weefselvernietiging;
- Verlichting van de pijn;
- Beperking kans op infecties;
De hitte die door Water-Jel wordt geabsorbeerd, verspreidt zich over het totale gel oppervlak en wordt via de lucht afgevoerd. Het buffereffect van de gellaag leidt tot een snelle hitteoverdracht uit de brandwond, zonder dat de temperatuur rond de toepassingsplaats verlaagd wordt. Hierdoor wordt de brandwond gericht gekoeld, waarmee het risico van systhemische onderkoeling aanzienlijk is teruggebracht.
Meer wetenswaardigheden over Water-Jel:
- De beste bewaartemperatuur van Water-Jel varieert tussen -5 °C en + 35 °C. Het product kan thuis, in bedrijfsruimtes, in ambulances of andere vervoermiddelen bewaard blijven. Een gekoelde plaats of aparte opslagplaats is niet nodig.
- Water-Jel is vanaf productiedatum 5 jaar houdbaar.
- De kompressen zijn 13 keer hun eigen gewicht doordrenkt met de vloeibare gel.
- De gel is totaal onschadelijk voor de ogen en slijmvliezen. Het is bacteriostatisch, steriel en biologisch afbreekbaar.
- Op de verpakkingen wordt duidelijk het TVLO-index percentage aangegeven van het desbetreffende verbandmiddel. Het staat meestal aangegeven als TBSA (Total Body Surface Area, Engels voor TVLO).
- De gel bevat geen actieve componenten en wordt daarom niet geclassificeerd als een farmaceutisch product maar als een klasse IIB hulpmiddel.
- Water-jel leidt niet tot allergische reacties of huidirritatie.